Že v antični Grčiji so menili, da nihče, ki ne razume problema pšenice, ne more postati državnik, opozarja direktor Pomurskega sejma in dodaja, da enako velja tudi danes. Foto: BoBo
Že v antični Grčiji so menili, da nihče, ki ne razume problema pšenice, ne more postati državnik, opozarja direktor Pomurskega sejma in dodaja, da enako velja tudi danes. Foto: BoBo
50. kmetijsko-živilski sejem odprl vrata

Kmetijstvo je naš odnos do vsega tistega, kar na najbolj temeljni način opredeljuje naše bivanje in našo prihodnost, je prepričan predsednik republike, ki se bo novembra potegoval za drugi mandat, in dodaja, da moramo zato razvoj kmetijstva usmerjati s posebno skrbnostjo in veliko pozornostjo: "Prav je, da se zavedamo, da je kmetijstvo ne samo gospodarska dejavnost, ampak tudi področje, kjer se izkazuje naš odnos do okolja, do našega bivanja, in ob obletnici je prav, da se tega zavedamo."

Po njegovem mnenju smo lahko zadovoljni, da imamo v Sloveniji povezovalnost na področju kmetijstva že kar dobro opredeljeno. Srednjeročna strategija za razvoj kmetijstva in agroživilstva pa nam je že povedala, kakšne so glavne strateške naloge za naprej - povečanje samooskrbe in razvoj podeželja, je ob odprtju 50. kmetijsko-živilskega sejma Agra dejal slavnostni govornik in opozoril, da smo pri povečanju samooskrbe s hrano nazadovali.

Evropska kmetijska politika se mora učinkovito odzvati na aktualna vprašanja
Odprtja sejma se je udeležil tudi minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič, ki je ob orisu skupne evropske kmetijske politike opozoril, da se mora ta učinkovito odzvati na težave. Ti so povezane s finančno in gospodarsko krizo, vedno večjim nihanjem cen kmetijskih pridelkov, podnebnimi spremembami in izgubo biotske raznovrstnosti. Hkrati pa morajo biti ukrepi naravnani tako, da v največji mogoči meri varujejo naravne vire, zlasti pitno vodo, kmetijsko zemljo in tla.

Za Slovenijo so po ministrovih besedah reformni predlogi EU-ja o podpori ranljivim območjem, boljši organiziranosti kmetov, podpori lokalnemu kmetijstvu, kratkim preskrbnim verigam in zaščiti izdelkov višje kakovosti prava smer.

Direktor sejma: Vse dobro v družbi se začenja s kmetijstvom
Direktor Pomurskega sejma Janez Erjavec pa je ob jubilejnem sejmu med drugim dejal, da se vse dobro v družbi začenja s kmetijstvom, in opozoril, da so že v antični Grčiji menili, da nihče, ki ne razume težave pšenice, ne more postati državnik. To po njegovem mnenju velja tudi danes.

Na Agri, v okviru katere že drugič poteka tudi mednarodni sejem embalaže, tehnike pakiranja in logistike Inpak, se bo do 30. avgusta na 68.300 kvadratnih metrih razstavnih površin predstavljalo 1.720 razstavljavcev iz 32 držav.

50. kmetijsko-živilski sejem odprl vrata