Med interesenti za nakup Ljubljanskih mlekarn naj bi bila tudi francoski Danone in italijanski Parmalat. Foto: BoBo
Med interesenti za nakup Ljubljanskih mlekarn naj bi bila tudi francoski Danone in italijanski Parmalat. Foto: BoBo

Prodaja večinskega deleža Ljubljanskih mlekarn se vleče od decembra 2009, ko so družbe NFD Holding, holdinga Zvon ena in Zvon dva, KD ID in KD Kapital, ki imajo skupno v lasti okoli 54 odstotkov delnic, začele prodajo svojih lastniških deležev. V upravi so v tem času že opravili več razgovorov z interesenti.

Med neuradno več kot dvanajstimi interesenti za nakup je tudi družba Mlekodel, pod katero so združene zadruge. Mlekodel že ima skoraj četrtinski lastniški delež Ljubljanskih mlekarn, zdaj pa se bo skupaj z zadrugami potegoval za prevzem večinskega deleža. V zadrugah bodo več o prevzemu spregovorili na prihajajočem kmetijsko-živilskem sejmu Agra.

Iz zadrug so sporočili, da želijo s prevzemom mlekarn zagotoviti dolgoročno stabilnost razmerij na trgih pridelave in predelave mleka. Prepričani so, da bodo tako kupcem zagotovili trajno in kakovostno ponudbo mleka domače proizvodnje, kar je sestavni del prehranske samooskrbe.

Poleg Mlekodela se je v medijih kot najresnejši kandidat za nakup omenjala nizozemska družba Friesland Campina, med interesenti pa sta se omenjala tudi italijanski Parmalat in francoski Danone. Ljubljanske mlekarne imajo 552 zaposlenih, njihove lastne blagovne znamke pa zavzemajo okoli 30 odstotkov slovenskega tržnega deleža.

L. L.