Zoran Janković o svoji novi izvolitvi ne dvomi. Foto: BoBo
Zoran Janković o svoji novi izvolitvi ne dvomi. Foto: BoBo

Ljubljana je trenutno zadolžena za 134 milijonov evrov in bi se lahko zadolžila še za 40 milijonov, saj zakon dopušča, da se občina lahko v tem obsegu zadolži za investicije, je v pogovoru za Delo povedal Janković.

Vrtci, odpadki, kolesarske steze in promet
Med projekti, ki jih namerava dokončati ob morebitni ponovni izvolitvi za župana Ljubljane, je izpostavil gradnjo kanalizacije na Barju, nove kolesarske steze, nov vrtec v Podutiku in medobčinski projekt RCERO, ki naj bi uredil težave Ljubljane z odpadki za prihodnjih nekaj desetletij.

Napoveduje tudi več parkirišč po sistemu P+R, in sicer je eno že v Stožicah, obetajo pa se tudi na Fužinah, v križišču Chengdujske in Zaloške ceste ter na Dolenjski cesti, kjer je bilo včasih obračališče avtobusa številka tri. Podobna parkirišča bodo še v Grosupljem, na Igu, Brezovici, v Domžalah in Škofljici na vstopih v mesto. Ljudje bodo lahko tam pustili avtomobil in se odpeljali v mesto za enotno ceno dveh evrov, pravi.

Glede tega, da bodo v Ljubljani predčasne volitve prav zaradi njega, kar bo mesto stalo vsaj 250.000 evrov oz. dvakrat več, če bosta dva kroga, slabe vesti nima. Poudarja, da so za ta znesek dobili 28 poslancev v DZ-ju, izmed katerih jih je tretjina iz prestolnice.

Stožice letos le končane?
Dotaknil se je tudi trgovskega dela Stožic. Sodeč po njegovih besedah ima Grep oddanih 60 odstotkov prostorov v trgovskem delu. "Vseeno pa potrebujejo še 15 milijonov. Težava je, da zdaj ne morejo več oddajati prostorov, ker vsak vpraša, kdaj bo center odprt. V vsem tem času je nastala dodatna škoda, saj banke računajo obresti, denarja od najemnin pa ni. Ta mesec naj bi z bankami zadevo uredili in center naj bi bil predvidoma odprt do konca leta," pojasnjuje županski kandidat.

O prihodnjem odnosu z Janezom Janšo pa pravi: "Mislim, da slabše, kot je bilo v letih od 2004 do 2008, ne more biti. Upam, da smo se iz tega vsi nekaj naučili. Pričakujemo korektnost, saj je dejstvo, da gre za glavno mesto države, v kateri je Janez Janša predsednik vlade. Najbrž si tudi on želi, da glavno mesto kaj pokaže. Mi bomo ponudili roko sodelovanja."