Zoran Janković je predstavil svoj pogled na dogajanje v državi. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Janković je predstavil svoj pogled na dogajanje v državi. Foto: MMC RTV SLO

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je podal izjavo za medije glede aktualnega dogajanja v državi.

"Pokojninska reforma je dobra in nujno potrebna"
"Žal mi je za pokojninsko reformo, ker ni bila uspešna. Moje stališeč je, da je reforma dobra in nujno potrebna. Če bi bili v parlamentu pravi, bi k njej vsi pristopili, vključno s sinikati, in bi prevladal razum," je uvodoma dejal Janković.

Po njegovih besedah se v opoziciji ne zavedajo, kaj jih čaka, "saj nasprotujejo vsemu, ker vlada predlaga. Potem poskušajo dobiti glasove na referendumu, kar sploh ni težko. Karkoli b zdaj dali na referendum, bi padlo, tudi če bi glasovali, če rečem banalno, za povišanje plače".

Janković: Kaj bi pa delal kot premier?
Meni, da bi moral premier za uspeh pokojninske reforme zbrati predstavnike koalicijskih strank in jim predlagati sprejem reforme in spremembo zakona, ki bi omogočil predčasne volitve, hkrati pa bi moral tudi določiti datum predčasnih volitev.

Kot pravi, je namreč v zdajšnjih razmerah težko delati. Pojasnil je še, da ga glede morebitnega mandatarstva ni poklical nihče in da se o tem ni z nikomer pogovarjal. Ponovno je poudaril, da ne bo postal član nobene stranke.

"Odgovor je ne. Kdorkoli bi zdaj prevzel mandat, kaj bi pa delal? Julija in avgusta so počitnice, nato se pa že začne volilna kampanja. Tudi nikoli ne bi sprejel, da bi mi nekdo diktiral v smislu, 'ker sem jaz tega podpr boš pa ti tega'. Teh politikantskih kupčkanj se ne grem. Tipičen primer tega je MOL pred mojim mandatom," je odgovoril na vprašanje, ali obstaja možnost, da bi nadomestil Boruta Pahorja na položaju premierja.

"Nekaj je treba spremeniti. In to je treba storiti na volitvah"
Prepričan je tudi, da SDS ne bo dobil naslednjih volitev. "Tisti, ki so imeli priložnost voditi vlado, so lahko pokazali svoje znanje. Tisti, ki je začel uničevati slovensko gospodarstvo, je Janez Janša. Vam naštejem kar nekaj podjetij iz tega časa in zamenjave direktorjev. Da ne bom šel na Mercator, bom začel z Intereuropo, Luko Koper, Hitom Nova Gorica, Istrabenzom. Povejet mi pred to vlado eno tajkunsko zgodbo" je izpostavil.

Čeprav dvomi o zmagi SDS-a, poudarja: "Nekaj je treba spremeniti, v to sem trdno prepričan. In to je treba storiti na volitvah. Tehnična vlada je nepotrebna. Imamo jo že zdaj. Ta vlada bo pripeljala Slovenijo samo do volitev. Saj ne more nič. povejte mi, kako naj kaj spravi skozi." Kdo bi lahko dobil naslednje državnozborske volitve, ne zna napovedati, omenil pa je, da si za to očitno zelo prizadeva predsednik DeSUS-a Karl Erjavec.