Silvester Šurla je osumljen kaznivega dejanja žaljive obdolžitve. Foto: MMC RTV SLO
Silvester Šurla je osumljen kaznivega dejanja žaljive obdolžitve. Foto: MMC RTV SLO

Šurla je osumljen kaznivega dejanja, ker je v uvodnem komentarju Reporterja z naslovom Združba nedotakljivih, objavljenem 21. junija letos, ljubljanskemu županu očital nedotakljivost in politično zaščito pred kazenskimi postopki.

Ljubljanski župan je v odgovoru za MMC zapisal le: "Zoper navedenega urednika sem kot župan MOL-a preko Odvetniške pisarne Čeferin podal predlog za pregon na Okrožno državno tožilstvo. Ker je tožilstvo ocenilo, da obstajajo znaki kaznivega dejanja, sedaj nadaljuje kazenski pregon."

Kot navajajo v Združenju novinarjev in publicistov, je Jankovića zmotil tudi zapis, da je "zaščiten kot kočevski medved in da se tako oholo tudi obnaša", da je nesramen in žaljiv do političnih nasprotnikov, da je podoben "velikemu oranžnemu dvoličnežu" predsedniku Zaresa Gregorju Golobiču ter da oba družita denar in poštni nabiralniki, da se pred javnostjo pretvarjata za socialno čuteča levičarja, svoje dobičkonosne posle pa sklepata pod mizo.

Župan Janković skuša z ustrahovanjem zatreti vsako kritiko svojega dela, kar ni le napad na svobodo javne besede, ampak tudi na temeljne vrednote demokracije, menijo v ZNP. Kot primer navajajo primer karikaturista Mikija Mustra, zoper katerega je Janković zahteval kazenski pregon zaradi upodobitve v reviji Reporter.

V ZNP zato pozivajo vlado in državni zbor, da odpravita določbe kazenskega zakonika, po katerih lahko državni in lokalni funkcionarji novinarje, ki se kritično izražajo o njihovem delu, policijsko preganjajo pod pretvezo kaznivega dejanja zoper čast in dobro ime.