Miki Muster je za Reporterjevo naslovnico malo pred odprtjem stadiona Stožice narisal karikaturo Zorana Jankovića, ki stoji nasmejan pred golom z visoko stegnjeno desnico, pod sliko pa je pripisano:
Miki Muster je za Reporterjevo naslovnico malo pred odprtjem stadiona Stožice narisal karikaturo Zorana Jankovića, ki stoji nasmejan pred golom z visoko stegnjeno desnico, pod sliko pa je pripisano: "Ein Reich - ein Volk - ein Fürer". Foto: Reporter
Miki Muster
V drugi polovici 90. let prejšnjega stoletja je Muster svoj umetniški izraz našel tudi v političnih karikaturah, ki po prepričanju številnih odražajo nadgradnjo političnega komentarja. Večina pa ga pozna predvsem po legendarni trojici Zvitorepec, Trdonja in Lakotnik. Foto: MMC RTV SLO

Sporna karikatura, ki je na naslovnici omenjene revije izšla tik pred odprtjem stadiona Stožice, prikazuje Zorana Jankovića, kako s širokim nasmehom stoji s stegnjeno desnico pred golom stadiona, na trati pa se pase čreda ovčic. Karikatura je tudi opremljena z napisom "Ein Reich - ein Volk - ein Führer" (en rajh, eno ljudstvo, en firer), kar ljubljanskega župana neposredno primerja z nemškim diktatorjem Adolfom Hitlerjem.

Že ob izidu avgustovske številke tednika Reporter so se pojavila vprašanja o spornosti naslovnice, vendar pa tedaj z županove strani ni bilo odziva. Na spletni strani Dnevnika so takrat zapisali, da karikatura župana ni vznemirila, in ob tem dodali Jankovićevo izjavo, v kateri pravi, da so ga z omenjeno karikaturo seznanili sodelavci in da ta "največ pove o avtorju oziroma mediju, v katerem je bila objavljena, dodaten komentar pa ni potreben".

Muster že dolga leta riše karikature
A, kot kaže, je župan o karikaturi spremenil mnenje. Reporter namreč poroča, da je Janković podal predlog za kazenski pregon Mikija Mustra. 85-letnemu umetniku očita kaznivo dejanje razžalitve po 158. členu kazenskega zakonika, kar pomeni, da Mustru grozi denarna kazen ali zapor do šestih mesecev. Vendar pa tretja točka tega člena tudi pravi, da oseba ne bo kaznovana, če se "o kom žaljivo izrazi v znanstvenem, književnem ali umetniškem delu, v resni kritiki, pri izpolnjevanju uradne dolžnosti, časnikarskega poklica, politične ali druge družbene dejavnosti, obrambi kakšne pravice ali varstvu upravičenih koristi, če se iz načina izražanja ali iz drugih okoliščin vidi, da tega ni storil z namenom zaničevanja".

Reporter tudi poroča, da se Muster trenutno posveča predvsem oskrbi bolne žene in da o kazenskem pregonu ne ve nič ter da še ni dobil nobenega obvestila ali vabila. V svoji dolgoletni karieri je narisal karikature marsikaterega slovenskega politika, kot je povedal za omenjeni tednik, pa ga čudi, "da je prav Janković tako občutljiv, navsezadnje je javna osebnost, karikaturisti pa imajo svobodo, da s karikaturami javnih osebnosti med drugim izražajo tudi kritiko in kažejo na napake teh osebnosti".

Legendarna stripovska trojica
Miki Muster, ki je po izobrazbi sicer akademski kipar, je s svojim stripovskim ustvarjanjem polepšal dneve številnim generacijam mladih, njegovi najbolj prepoznavni junaki Zvitorepec, Trdonja in Lakotnik pa so že zdavnaj postali del domače popkulturne mitologije. Poleg omenjenih junakov pa že dolga leta riše karikature, katerih bistvena značilnost so (pogosto humorno) poudarjene poteze ali lastnosti neke osebe, Muster pa je v svoji dolgoletni karieri tako narisal že številne slovenske politike in še ni naletel na tovrsten odziv.