V prihodnosti si lahko obetamo še nekaj besednih dvobojev med Jerajevo in Jankovićem. Foto: MMC RTV SLO
V prihodnosti si lahko obetamo še nekaj besednih dvobojev med Jerajevo in Jankovićem. Foto: MMC RTV SLO
Hilda Tovšak in Zoran Janković
Se bosta soočila tudi Tovšakova in Janković? Tovšakova je namreč trdila, da ni sodelovala na sestanku z Jankovićem glede donacij, Janković pravi ravno nasprotno. Foto: MMC RTV SLO

Predsednica preiskovalne komisije o gradbenih poslih Alenka Jeraj (SDS) je na novinarski konferenci povedala, da je za naslednja zaslišanja mogoče, da bodo priče in ljubljanskega župana Zorana Jankovića poklicali na soočenje v tistih primerih izjav, ki se v četrtek, ko sta pred preiskovalno komisijo poleg župana stopila tudi direktor Gratela Jurij Krč in direktorica Vegrada Hilda Tovšak, niso skladali.

Po besedah Jerajeve komisija tudi razščiščuje, ali je Janković v konfilktu interesov. Kot opozarja, ljubljanski župan okoli parcel, ki so v lasti oz. najemu podjetja Electa, ki je zdaj v lasti Damijana Jankovića, ureja komunalno infrastrukturo in s tem veča njihovo vrednost.

"Namesto fakultete po starem urbanističnem načrtu, naj bi tam gradili stanovanjske objekte do višine enajstih metrov. Ker župan še ni prejel kupnine od Electe, s temi dejavnostmi pravzaprav dela zase," je prepričana predsednica komisije.

"Te donacije so problematične"
Jerajeva se je znova vprašala, ali se lahko sredstvom, ki jih pridobiva Janković, lahko reče donacije, saj da so te donacije problematične s stališča uvajanja koruptivnih praks. "Ljubljanski župan je namreč zelo visoke donacije prejel od podjetij, ki so bila odvisna od njegove volje in vpliva kot župana. Ne predstavljam si stanja korupcije v Sloveniji, če bi vsak župan k sebi klical investitorje, ki so odvisni od njegove odločitve in od njih pričakoval ali zahteval donatorska sredstva," je pojasnila.

Po besedah Jerajeve je kljub veliki pozabljivosti prič nedvoumno, da so bili veliki donatorji odvisni od sprememb prostorskih aktov, izračunov komunalnih prispevkov, ali pa jim je delo blokiral župan.

Glede prihodnjega dela komisije je povedala, da so pred dnevi dobili še nekaj dokumentov MOL-a, in ko jih bodo pregledali, se bodo odločali o tem, kaj in v katero smer bodo delali. Dodala je, da njihova komisija ugotavlja samo politično odgovornost, kazniva dejanja pa ugotavljajo drugi organi. Upa, da bodo ti organi naredili svojo nalogo. Na eni izmed naslednjih sej naj bi sicer kot priča nastopil tudi sedanji lastnik Electe Damijan Janković, sin Zorana Jankovića.

Janković: Kupnina Electe še ni v celoti poravnana
V četrtek je pred preiskovalno komisijo - ki raziskuje šest sklopov gradbenih investicij iz javnih sredstev, kot prvo prav gradnje v MOL-u - stopil ljubljanski župan, ki je povedal, da predlaga donacije podjetjem zato, ker meni, da morajo podjetja, ki ustvarjajo dobiček v Ljubljani, nekaj dati temu okolju. Kot poudarja, se za višino donacije dogovorijo skupaj z donatorjem, sam bi si namreč želel celo višje donacije.

Glede kupnine Electe pa je Janković v četrtek medijem po zaslišanju povedal, da kupnina v celoti še ni poravnana. Na vprašanje, ali lahko ima sprememba namembnosti zemljišča ob Barju, ki je v lasti Electe, iz nezazidljivih v zazidljive, korist zanj oz. njegovo družino, je Janković odgovoril, da je večina teh zemljišč zazidljivih že 15 let, in sicer za namen visokošolskih objektov. Po njegovem mnenju je brezpredmetno govoriti o vrednosti zemljišč, ker je vprašanje, kaj je lažje prodati, stanovanja ali zemljišče državi za zdaj obstoječ namen.