V SDS-u in SNS-u menijo, da gre pri financiranju gradnje stadiona v Stožicah za politično pomoč ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću. Foto: MMC RTV SLO
V SDS-u in SNS-u menijo, da gre pri financiranju gradnje stadiona v Stožicah za politično pomoč ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću. Foto: MMC RTV SLO

1. april je primeren za komisijo SDS-a v parlamentu.

Zoran Janković
Andrej Vizjak
Vizjak se je vprašal, ali smo davkoplačevalci prek jamstvene sheme sanirali gradbena podjetja? Foto: www.eu2008.si

Kot je na novinarski konferenci pojasnil poslanec SDS-a Andrej Vizjak, je gradnja športnega centra v Stožicah hvalevreden projekt. Sporno pa se mu zdi, da se - potem ko so iz gradnje stadiona izstopili zasebni investitorji - v financiranje izgradnje vključujejo banke v večinski državni lasti, in to v času t. i. kreditnega krča.

Po Vizjakovih besedah se moramo pri tem vprašati, kakšne prednostne naloge imajo država in tudi banke. Kot je opozoril, srednja in mala podjetja ne dobijo kreditov za svoje projekte, najde pa se denar za gradnjo stadiona. Predlagatelji izredne seje sumijo, da pri financiranju ne gre za ekonomsko upravičljiv projekt, ampak za politično pomoč "svojemu političnemu sotrpinu, ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, da bi izpeljal svoj ključni projekt, ki ga je obljubljal pred volitvami."

Denar iz jamstvene sheme za sanacijo gradbenikov?
Poslanec SDS-a, ki je prepričan, da imamo opraviti s politično pomočju tudi pri projektu TEŠ-a, se je še vprašal, ali je prav, da za zaplete, povezane z gradnjo stadiona, ki so nastali po umiku zasebnih investitorjev, "plačajo tisti, ki so najnižje v verigi, npr. podizvajalci in zaposleni, ki so jim kratene pravice iz delovnega razmerja".

Vizjak je tudi odprl vprašanje jamstvene sheme. Kot je zatrdil, je 25 odstotkov denarja iz jamstvene sheme šlo v gradbena podjetja, zato se po njegovem mnenju odpira vprašanje smotrnosti namena. "Ali ni šel ta denar pravzaprav za sanacijo gradbenih podjetij in bo na koncu postal nekakšna obremenitev davkoplačevalcev," se je še vprašal.

Kot upa, bo na to vprašanje odgovorila izredna seja, prav tako na vprašanje, ali se je konzorcij bank, ki naj bi financirale gradnjo, že oblikoval. Tega zaradi sklicevanje na poslovno skrivnost niso mogli izvedeti od bank, je zatrdil Vizjak.

SDS in SNS za podroben pregled projekta Stožice
Predlagatelji izredne seje so v sklepe, ki bi jih po njihovem mnenju moral sprejeti DZ, tudi zapisali poziv, naj DZ predlaga vladi, da organi v sestavi ministrstev preverijo, ali so pri izvajanju projekta Stožice upoštevana finančna, delovna in druga zakonodaja. Prav tako naj bi DZ predlagal nadzornim institucijam (tožilstvo, policija, računsko sodišče, UVK), da čim prej opravijo pregled izvajanja projekta Stožice.

Jankovič pa je na redni novinarski konferenci dejal, da SDS ne dela drugega, kot vodi parlamentarne komisije, zahteva izredne seje in vlaga nesmiselne ustavne obtožbe. Po mnenju župana SDS s tem mnogokrat dela škodo.

Janković: 1. april primeren za komisijo SDS-a
Ljubljanski župan, ki je sredi marca napovedal, da bo stadion končan junija letos, je tudi dejal, da bi morali predlagatelji, preden so predlagali izredno sejo, dobro prebrati zakon, vprašati za mnenje Rajka Pirnata, prebrati javno naročilo MOL-a in pogodbo, ki jo je podpisala mestna občina.

Janković je še dejal, da se bo v četrtek z veseljem udeležil zaslišanja pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ki se ukvarja z gradbenimi posli in ki ji predseduje Alenka Jeraj iz SDS-a. Pred komisijo bo v četrtek prav tako zaslišana direktorica Vegrada Hilda Tovšak. Kot pravi Janković, ne ve, zakaj ga vabijo na zaslišanje in kaj ga bodo spraševali. "1. april je primeren za komisijo SDS-a v parlamentu," je še dejal.

1. april je primeren za komisijo SDS-a v parlamentu.

Zoran Janković