"Na muhi" Alenke Jeraj se je znašel Zoran Janković. Foto: MMC RTV SLO
Vegrad
1. aprila bo na komisiji zaslišana tudi prva dama Vegrada Hilda Tovšak, ki je Ljubljani donirala 500.000 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Korupcija pri spremembi namembnosti zemljišč v Ljubljani

Ker je namen preiskovalne komisije DZ-ja, ki se ukvarja z gradbenimi posli, preveriti, ali so bila državna in občinska sredstva za projekte gradbenih investicij javnega pomena pridobljena in porabljena skladno z namenom in zakonodajo, je komisija po besedah predsednice Jerajeve pridobila podatke o donacijah občini med letoma 2005 in 2009 in v sredo zaslišala vse, ki so donirali največ, to je od 50.000 do 250.000 evrov.

"Župan nastopal s pozicije moči, saj je lahko vplival na potrebne prostorske akte"
Ena izmed prič je povedala, da je župan Ljubljane Janković izrazil pričakovanje, da bodo podjetja, ki delajo kar koli v Ljubljani, mestu tudi donirala. In to ni bil osamljen primer, trdi Jerajeva, saj naj bi bil Janković pobudnik donacij v večini primerov, predlagal pa naj bi tudi zneske donacij. Predsednica komisije je ob tem dodala še, da je pri enem izmed podjetij višina donacije presegala 90 odstotkov letnega dobička družbe.

Donacije bi morale biti prostovoljne, opozarja. In čeprav so bile pogodbe o njih sklenjene, je to, da jih je predlagal župan, ne pa podjetniki sami, pomembno, dodaja. Janković je po njenih besedah nastopal s pozicije moči oz. kot tisti, ki je podjetnikom lahko kaj ponudil, saj je bilo treba za nekatere od parcel, na katerih so se gradila stanovanja, spremeniti tudi prostorske akte. In to je prav v domeni župana, je spomnila.

Aprila zaslišana tudi Janković in Tovšakova
Pri tem velja pojasniti, da nobena izmed prič donacije ni razumela kot vrsto izsiljevanja, "seveda pa niti nismo pričakovali, da bi to priznali", je sklenila.

Na naslednji seji bo komisija zaslišala prav ljubljanskega župana, ob njem pa še direktorico Vegrada Hildo Tovšak, ki je, tako pravi Jerajeva, Ljubljani donirala 500.000 evrov vredno zemljišče. Isti dan bo zaslišan še direktor Gratela Jurij Krč.

Korupcija pri spremembi namembnosti zemljišč v Ljubljani