Foto:
Foto:
Pahor v parlamentu
Predsednik SDS-a je tudi dejal, da je z njihove strani po volitvah obstajala realna pripravljenost za pogovore o sodelovanju z vsemi parlamentarnimi strankami. Pahor jih k pogovorom ni povabil. Foto: MMC RTV SLO
Pahor oblikuje ekipo, Janša kritizira vsebino

Ob robu posveta stranke SDS v Mozirju je predsednik stranke menil, da je njegova vlada že predlagala nekaj ukrepov in je na tem področju prihodnji vladi pustila dobro dediščino. Za Janšo je ključnega pomena razbremeniti gospodarstvo, ki mora ohraniti delovna mesta, zmanjšati pritisk na naraščanje števila brezposelnih in povečati socialne transferje.

Kaj piše v koalicijski pogodbi, si preberite
tukaj.

Z novim predsednikom slovenske vlade Borutom Pahorjem v zadnjih tednih ni imel "hudih" stikov, pravi Janša in dodaja, da kot stranka tudi niso bili zraven, ko se je sestavljala koalicijska pogodba. Prepričan pa je, da tisti, ki imajo zdaj v rokah "škarje in platno", pozabljajo, v kakšnem položaju smo. Na stranki so namreč pregledali eno izmed različic koalicijske pogodbe in v njej pogrešajo odgovore na trenutno finančno in gospodarsko krizo.


Pahor bi si lahko privoščil bolj ambiciozne načrte
"Časa za oklevanje ni, vsak dan, ki bo zamujen, bo na koncu izražen v dodatnem številu brezposelnih," je poudaril predsednik SDS-a. Prepričan je, da je Pahor v parlamentu dobil zadostno podporo za bolj ambiciozne načrte, kot so zapisani v tej pogodbi.

Novih ministrskih imen Janša ni želel komentirati, a težave vidi v tem, da vlado sestavljajo tisti, ki v njej še nikoli niso bili in imajo zaradi tega določene težave. "Samo eden izmed predsednikov štirih koalicijskih strank ima vladne izkušnje, in še ta je najbolj sporen. Zdajšnja situacija je podobna, kot je bila v našem mandatu, vendar obrnjena. Na vladni ravni smo dobro sodelovali, imeli pa smo težave s poslansko skupino DeSUS, zdaj je ravno nasprotno," je povedal Janša.

Potrebujemo partnerstvo za hitre odzive
Po njegovem mnenju bi zdaj namesto partnerstva za razvoj potrebovali partnerstvo za hitre odgovore na izzive gospodarske krize, ki morajo zagotoviti pogoje, da bomo kmalu spet govorili o hitrem razvoju. SDS je po zagotovilih predsednika absolutno pripravljen ne samo sodelovati in podpirati takšne predloge, ampak jih bo tudi dajal.

O veleposlanikih in Hrvaški
Glede odpoklica veleposlanikov prvak SDS upa, da bodo vsi vpleteni ravnali po zakonu in ustavi, tako kot je ravnala njegova vlada. Ne razume, zakaj se je toliko časa čakalo z odpoklicem, sum nad statusom nekaterih veleposlanikov pa je označil kot popolnoma nepotreben. Po Janševem mnenju ni bilo nobenega razloga, da se je zavračal podpis predloga za odpoklic veleposlanikov.

Kar se tiče hrvaškega vstopa v EU, je Janša zavrnil namige, da bi Slovenija blokirala Hrvaško pri nadaljnjih korakih za vstop v EU. "Šli smo tako daleč, da smo bili pripravljeni pred to zadnjo vladno konferenco, ko se je odločalo o odpiranju novih poglavij v tem predpristopnem procesu, ponuditi Hrvaški kompromis, kakršnega smo doslej že uporabili, in sicer da stvari, ki so sporne in zaradi katerih Slovenija ne more umakniti zadržkov, na neki način presežemo na ta način, da zemljevide in dokumente Hrvaška formalno umakne iz procedure do zaključka poglavij. Potem bi vlada predlagala pristojnemu parlamentarnemu telesu v DZ, da dovoli odprtje štirih ali petih novih poglavij.

Te zaveze po seji hrvaške vlade nismo dobili in zaradi tega ni prišlo do kompromisa, čeprav smo podoben zaplet lani rešili prav na ta način," je še povedal Janša.

C. R.

Pahor oblikuje ekipo, Janša kritizira vsebino