Janša vidi možno strategijo levice v tem, da zamenja Pahorja, ga okrivi za neuspehe in na naslednje volitve odide z obljubami in ne slabimi rezultati. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Janša vidi možno strategijo levice v tem, da zamenja Pahorja, ga okrivi za neuspehe in na naslednje volitve odide z obljubami in ne slabimi rezultati. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Nenadoma boste lahko slišali, da se Janković zavzema za Prekmurje, pa Maribor in Koroško, in govori, da je doslej dobro skrbel za Ljubljano, odslej pa bo za vse.

Janez Janša
"Preprosto potrebujemo drugačen tip, profil ljudi, ki bodo upravljali z državo," meni Jeretič. Foto: MMC RTV SLO
Bo Zoran Janković resnično postal Pahorjev naslednik? Foto: MMC RTV SLO

Predsednik SDS-a Janez Janša meni, da je Jankovičeva kandidatura na naslednjih parlamentarnih volitvah verjetna, nekdanji Pahorjev svetovalec Sebastjan Jeretič pa je prepričan, da mu zmaga ne bo ušla.

Janez Janša se je v nedavnem intervjuju za tednik Reporter opredelil tudi do vprašanja o morebitni kandidaturi Zorana Jankoviča na parlamentarnih volitvah. Dejal je, da se mu zdi mogoče, da bi se Jankovič znašel na čelu vlade, vendar pa ocenjuje, da se bo to zgodilo še pred volitvami, "ker je iz političnega vidika za tranzicijsko levico to edina možnost, da omilijo grozovit poraz, ki sledi takemu vladanju in je neizogiben, če ga [mandat] koalicija sklene s Pahorjem."

Janša tako vidi Jankovićevo vlogo v tem, da omili slabe rezultate Pahorjeve vladavine in ga okrivi za razmere, sam pa potem na naslednje volitve odide "z obljubami, ne pa s hipoteko zgrešene vladavine." Janša še meni, da je Janković morda sposoben povezati volivce razpadajočih LDS-a in Zaresa. Opozarja pa, da lahko še pred volitvami mandatar postane tudi brez svoje stranke ali liste, kar se mu zdi precej verjetno.

Ocenjuje, da se takemu manevru ob ponujeni primerno plačani evropski službi ne bi upiral niti Pahor. Poleg tega pa Janša poudarja, da od lokalnih volitev in Jankovićevih obljub še ni minilo dovolj časa, da bi tak manever lahko izvedli v kratkem.

"Potrebujemo drugačen profil ljudi, ki bodo upravljali z državo"
Sebastjan Jeretič
je avtor zloglasnega pisma premierju Borutu Pahorju, v katerem je odkrito kritiziral delo vlade. V nedavnem intervjuju za časnik Delo je Jeretič pojasnil, da je bilo pismo nujna reakcija na Pahorjevo provokacijo, naj bo tiho, ker se mu lahko v nasprotnem primeru to maščuje. To sporočilo naj bi mu predsednik vlade prenesel prek posrednika, čigar imena ne želi izdati.

Prepričan je, da z demokracijo v Sloveniji ni nič narobe, meni pa, da "preprosto potrebujemo drugačen tip, profil ljudi, ki bodo upravljali z državo". Ob tem dodaja, da se vlada ne zaveda, da se krize ne da rešiti s čarobno paličico.

Viri in modeli za novo politično elito v uspešnih županih
Po njegovih besedah je sedanja kaotičnost političnega prostora znak konca neke politične elite, ki je svoje opravila in mora biti v celoti zamenjana. Vire in modele za novo politično elito vidi v uspešnih županih, ki so dosegli učinkovitost. Med njimi je med drugim izpostavil koprskega župana Borisa Popoviča ter Zorana Jankovića, ki vodi Mestno občino Ljubljana.

Za slednjega ocenjuje, da bo čez dve leti šel na parlamentarne volitve in gladko zmagal. "Stavil bi, da bi s pravilnim delovanjem pridobil 40 odstotkov volivcev, kolikor jih ni še nihče doslej," dodaja ob tem.

Trenutno stanje Jeretič ocenjuje z besedami: "Noben projekt ne gre naprej. Država stoji, kot da je motor zaribal. Stvari se preprosto ne premikajo, ker se ukvarjajo samo s kabinetno papirologijo in velikimi načrti." Prav v tem stanju vidi Jeretič potencial, ki naj bi ga imeli kandidati, ki poosebljajo učinkovitost in ne politike.

"Mandat bo pripeljan do konca, s tem sem sprijaznjen"
Kot zatrjuje, se je že sprijaznil s tem, da bo ta mandat pripeljan do konca. Leta 2012 naj bi se nato po njegovih besedah zgodil prelom v slovenskem političnem prostoru. Na mestu novega premierja pa ne vidi Janeza Janše, temveč nekoga tretjega, "če se bo pojavil, kot nosilec učinkovitosti". Meni, da bo to Janković ali pa nekdo, ki mu bo podoben.

V intervjuju je Jeretič med drugim izpostavil, da Gregor Golobič, "ki je trenutno marginalen politični dejavnik, v perspektivi leta 2012 pa sploh ne bo več dejavnik", nikoli več ne bo mogel biti velik politik, ker mu lahko vsak brez tveganja zabrusi, da laže.

V mreži SD-ja vidi ljudi, ki želijo delati dobro politiko, saj gre za pošteno stranko, s pravimi socialimi demokrati. Tisti, ki pa so želeli imeti od politike kakršnokoli korist, so se po njegovem mnenju lepili na LDS.

Nenadoma boste lahko slišali, da se Janković zavzema za Prekmurje, pa Maribor in Koroško, in govori, da je doslej dobro skrbel za Ljubljano, odslej pa bo za vse.

Janez Janša