Janša je pogledal nazaj in ocenil delo svoje ekipe. Foto: EPA
Janša je pogledal nazaj in ocenil delo svoje ekipe. Foto: EPA

Drugih morebitnih zamenjav v letošnjem letu ne načrtujem. Kaj bo drugo leto, pa bomo videli.

Premier Janez Janša
Vladna ekipa
Janša je z delom vlade zadovoljen in menjave ministrov ne načrtuje. Foto: RTV SLO

Tako naj bi bilo imenovanje Jožeta P. Damijana za ministra brez listnice edina sprememba v vladi. Premier je dejal, da je vlada sprejela vrsto ukrepov in zakonov za izboljšanje življenjskega standarda.

Sprejela je strategijo razvoja in okvir socialno-ekonomskih reform ter izboljšala črpanje evropskih sredstev. Janša meni, da bomo tudi prihodnje leto prejemniki teh sredstev. Premier je poudaril tudi, da Slovenija praktično že izpolnjuje kriterije za prevzem evra. Tako kot je v pogledu nazaj zunanji minister Dimitrij Rupel ocenil, da je leto zaznamovalo predsedovanje Ovseju, je to dejstvo izpostavil tudi Janša.

Odnosi država - državljan
Janša je zadovoljen tudi s poenostavitvijo postopkov med državljani in državo - s pocenitvijo državne administracije, zmanjšanjem števila zaposlenih v javni upravi, kar se je po njegovih besedah zgodilo prvič v zgodovini samostojne Slovenije. Pokojnine se usklajujejo z rastjo plač, brezposelnost je glede na lansko leto nižja za dva odstotka, je povedal premier.

Delo na posameznih področjih so večinoma pozitivno že ocenili vsi ministri vladne ekipe.

Izidi spletne ankete: Kako ocenjujete prvo leto dela vlade Janeza Janše? (n = 5142)
Odlično - 34 %
Prav dobro - 9 %
Dobro - 10 %
Zadostno - 14 %
Nezadostno - 33 %

Delo vlade v številkah
Delo vlade je v številkah predstavila generalna sekretarka vlade Tamara Fajs. Dejala je, da je bilo glede na začetno stanje delo vlade učinkovitejše. Poudarila je še izboljšano preglednost dela in dvig kakovosti slovenskega jezika v vladnih gradivih.

Drugih morebitnih zamenjav v letošnjem letu ne načrtujem. Kaj bo drugo leto, pa bomo videli.

Premier Janez Janša