Vlada bo razmere na notranjem ministrstvu v vsakem primeru uredila, poudarja slovenski premier. Foto: RTV SLO
Vlada bo razmere na notranjem ministrstvu v vsakem primeru uredila, poudarja slovenski premier. Foto: RTV SLO
Janez Janša
Janez Janša ministru Mateju zaupa. Foto: RTV SLO
Bojan Potočnik
Potočnik se z zahtevo Mateja ni strinjal. Foto: RTV SLO
Anton Rop
V poslanski skupini LDS-a pričakujejo pojasnila Janše in Mateja. Foto: RTV SLO

Bojan Potočnik je namreč dejal, da je objavo preiskave zoper Mitjo Ribičiča odredil premier Janez Janša.

Janša: Afera je posledica nezadovoljstva
Janez Janša je v pogovoru v oddaji Odmevi na TV Slovenija dejal, da minister Dragutin Mate zakonito in odločno vodi ministrstvo in policijo in da je afera posledica nezadovoljstva tistih, ki izgubljajo vpliv na ministrstvu in policiji.

Premier je tudi poudaril, da minister ni bil tisti, ki je odredil, da gre ta informacija v javnost. Minister je bil tisti, ki je odredil uslužbenca, ki je to informacijo pojasnjeval.

Po premierjevih besedah so na ministrstvu ravnali v skladu z zakonom. Meni, da pri vsem tem ne gre za nobeno afero, boji pa se, da je v ozadju poskus preusmerjanja pozornosti z dejstva, da je prišlo po šestdesetih letih do pregona.

Vlada bo razmere na notranjem ministrstvu v vsakem primeru uredila, je med drugim poudaril Janez Janša in dodal, da smo v letu 2005, ne pa v letu 1945 ali letu 1994. Če kdo tako misli, se krepko moti. Policija bo pod civilnim nadzorom in bo ravnala v skladu z zakonom, je dejal.

Potočnik o objavi zadeve Ribičič
Nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Bojan Potočnik je za časopis Delo dejal, da je notranji minister Dragutin Mate zahteval, da se objavi zadeva Ribičič. Ko je Potočnik to izvedel od svojega namestnika Romana Repa, je poklical Mateja in mu povedal, da se s tem ne strinja, Mate pa mu je dejal, da tako pač želi predsednik vlade.

Po Potočnikovem mnenju ni primerno, da neposredni preiskovalec policijskega predkazenskega postopka sam javnosti predstavlja svoje ugotovitve, ker na podlagi 2. a člena zakona o policiji minister za notranje zadeve nima pristojnosti nad policijskimi postopki, katerih usmerjanje je že prevzel pristojni tožilec, in ker policija javnosti ne sme obveščati o imenih in priimkih ovadenih osumljencev, dokler niso obsojeni, še poroča časopis. To je Potočnik pojasnil tudi Mateju.

Potočnik še trdi, da je nato govoril tudi z Janšo, ki naj bi mu naročil, naj zadevo uredijo tako, da bo prav. Tudi zaradi teh zapletov se je odločil, da ne bo kandidiral na razpisu generalnega direktorja. Janši je sicer predlagal, da bi se srečala, kar naj bi sprejel, vendar se nato nista več pogovarjala.


LDS zaskrbljen
V LDS-u so zaskrbljeni, da sta predsednik vlade Janez Janša in notranji minister Dragutin Mate grobo kršila svoja pooblastila. V izjavi za javnost so v stranki zapisali, da zaradi resnosti nastalega položaja, ko so pod vprašajem ustavno zagotovljene človekove pravice, pričakujejo čimprejšnje, jasno in nedvoumno pojasnilo premierja in ministra Dragutina Mateja. Po njihovem vse kaže, da je slednji vplival na odločitev policije, kar je v nasprotju z določili pravne države.

SD zahteva informacije
SD pa je na vlado in ministra Mateja naslovili poslansko vprašanje, v katerem zahtevajo podrobne informacije o vseh aktivnostih posameznikov in organov notranjega ministrstva, ki so morda omogočile morebitno nezakonito ravnanje policije v primeru Mitje Ribičiča.