Pahorjevi kritiki iz opozicije so skeptični do osnutka sporazuma. Foto: MMC RTV SLO
Pahorjevi kritiki iz opozicije so skeptični do osnutka sporazuma. Foto: MMC RTV SLO

"Glede na to, da Hrvaška ni naredila nobenih korakov za obravnavo tega sporazuma, današnji sestanek ni mogel prinesti nobenega napredka, zato je vprašanje, zakaj je do njega sploh prišlo," je, kot piše na spletni strani stranke, dejal Janša.

Po njegovem mnenju je to "za slovenski interes dobro, kajti predsednik vlade v zadnjih dneh zavaja slovensko javnost, ko pravi, da je v osnutku tega arbitražnega sporazuma vsebovana zaveza, da arbiter določi stik slovenskega teritorialnega morja z mednarodnimi vodami."

Po besedah Janše te zaveze v sporazumu ni. "Gre za splošno formulacijo, da se določi stik Slovenije z odprtim morjem, kar je lahko kar koli," je še dejal predsednik SDS-a.


SLS: Izguba stika z odprtim morjem usodna
Do slovenske politike glede Hrvaške je še naprej skeptičen tudi SLS, od koder so Pahorja znova pozvali, naj arbitražnega sporazuma ne podpiše, saj bi bilo treba najprej poenotiti slovenska stališča. Enako stališče naj bi zastopali tudi ugledni strokovnjaki, kot so France Bučar, Marko Pavliha in Miro Cerar. Kot še pravijo v stranki, podpirajo vstop naše sosede v EU, a pred tem mora Hrvaška končati prizadevanja, da bi Sloveniji odvzela stik z mednarodnimi vodami. Pri tem poudarjajo, da bi morebitna izguba stika prinesla usodne posledice za Luko Koper, Slovenske železnice in pomemben del našega gospodarstva.