Foto:
Foto:
Nekdanji premier Anton Rop meni, da sedanja vlada ne deluje transparentno.

Pohvalil je tudi to, da je velik del pravnega sistema normativno, znaten del pa tudi dejansko usklajen s pravnim redom EU-ja. Poudaril je tudi izpolnjevanje večjega dela maastrichtskih meril, ki so potrebna za prevzem evra.

Med slabimi stranmi je izpostavil razmeroma nepregleden proračun s 70 milijardami prevzetih obveznosti. Omenil je tudi prevelik vpliv vlade na gospodarstvo, nedokončano privatizacijo, preveč regulirano okolje za razvoj podjetništva in zapleten davčni sistem.

Državna uprava preveč zbirokratizirana
Janša je opozoril tudi na veliko zbirokratiziranost državne uprave, v kateri je zaposlenih 35.000 ljudi. Dejal je še, da pravna država ne deluje učinkovito, šolski sistem pa je preveč centraliziran in se prepočasi odziva na zahteve okolja. Dotaknil se je tudi finančnega položaja občin, ki je po njegovem mnenju vznemirljiv.

Nerešena vprašanja s Hrvaško
Glede zunanjih zadev je opozoril na nerešena vprašanja s Hrvaško in zaostrene odnose, ki so jih nasledili po konfliktu tik pred volitvami. Janša je dejal, da se na ravni državnih sekretarjev ureja dogovor o izogibanju konfliktov, kmalu pa naj bi bil tudi skupen sestanek obeh vlad.

Odziv nekdanjega premierja Ropa
Na ocene premierja Janeza Janše se je odzval tudi nekdanji premier Anton Rop, ki je poudaril, da sedanja vlada ne deluje transparentno. Na očitek o nepreglednem proračunu s 70 milijardami tolarjev prevzetih obveznosti, za katere naj v letošnjem proračunu ne bi bilo kritja, pa je Rop dejal, da so tako Mednarodni denarni sklad, Evropska komisija kot tuje rating agencije javnofinančni položaj pri nas ocenili kot zelo dober, je poročal Radio Slovenija.