Foto:
Foto:
Zaradi lukenj v proračunu rebalans ne bo omogočal večjih sprememb prioritet, trdi Janša.
Ivo Sanader je zanesljiv partner, meni Janša.

Imamo jasen načrt privatizacije, njegov koncept pa bo dodelal strateški svet. V bančništvu bo država obdržala določen vpliv, saj želimo, da ta služi tudi lokalnim potrebam. Do konca mandata želimo državno upravo zmanjšati za štiri odstotke, ob tem pa obdržati sposobne kadre, je dejal Janša.


Vabimo vas, da si pogovor s premierjem ogledate tukaj.

Proračunske luknje

V rebalansu proračuna želi vlada spremeniti prednostne naloge, predvsem v prid razvoju, vendar bo namesto tega velik del denarja morala porabiti za pokrivanje odkritih lukenj, je povedal.

Dodal je še, da so na posameznih ministrstvih odkrili nenačrtovane obveznosti, ki jih prejšnja vlada ni predvidela, zato bo letos treba varčevati.

Socialni sporazum, ki je bil podpisan še v prejšnjem mandatu, je po mnenju Janše dober, zato upa, da ga bo mogoče podaljšati za leto dni. Po njegovem mnenju ima Slovenija enega najbolj togih trgov dela, zato so na tem področju nujne spremembe. Fleksibilen trg dela ne pomeni manj delovnih mest. Večji problem je, če človek izgubi delo, a ne more najti službe, še pravi Janša.

Hrvaška potrebuje evropsko perspektivo
Glede odnosov s Hrvaško meni, da nekaterih vprašanj ni moč rešiti čez noč. Konflikti so po njegovem možni tudi v prihodnje, zato si vlada prizadeva za evropsko perspektivo južne sosede. Bolj bo Hrvaška prevzemala evropske standarde, bolj se bomo pogovarjali in držali sporazumov.

Sedanji hrvaški premier Ivo Sanader je po mnenju Janše zanesljiv partner, saj je vlada izpolnila vse, kar je bilo dogovorjeno. Imenovala je svoj del mešane zgodovinske komisije, blizu pa so tudi uskladitvi sporazuma o izogibanju incidentom na meji in sporazumu o dvojni obdavčitvi.

Pokojnine ...
Janša je pojasnil, da so razlike med koalicijskimi partnerji glede sprememb zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju nastale predvsem ob vprašanju, kdaj predlagati spremembe, saj jih koalicijska pogodba predvideva šele oktobra. Obljube bodo izpolnjene, razen če se ne zaplete pri uvajanju evra, je poudaril Janša.

Novi prazniki
Novega predloga zakona o praznikih še ni, obstaja pa predlog za letošnje leto o proslavah državnega pomena. Nova bosta predvsem proslava za priključitev Primorske matični državi ter priključitev Prekmurja, ki pa ne bosta dela prosta dneva.