Janša meni, da bi bila odločitev SD-ja za predčasne volitve v tem trenutku verjetno najbolj državotvorna poteza, kar bi jo ta stranka naredila v zadnjih dvajsetih letih. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Janša meni, da bi bila odločitev SD-ja za predčasne volitve v tem trenutku verjetno najbolj državotvorna poteza, kar bi jo ta stranka naredila v zadnjih dvajsetih letih. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Mi nimamo problemov v smeri ideološkega izključevanja. Ti problemi so na njihovi strani. Ta ideološki ekskluzivizem je Slovenijo že veliko stal skozi celotno obdobje tranzicije in tudi v tem mandatu.

Janez Janša
V SDS-u menijo, da je Janković očitno presodil, da je stanje za tranzicijsko levico v državi tako slabo, da mu to morda daje možnosti, da se vplete v politiko na državni ravni. Foto: MMC RTV SLO

To je zagotovo najhujša koalicijska kriza v zgodovini Slovenije. Celo koalicija Demos, o razpadu katere se veliko govori, ni razpadala na ta način, da bi posamične stranke sklicevale svoje organe in tam zabijale nož v hrbet največji vladni stranki.

Janez Janša
Zoran Janković
"Pod Jankovićevimi prijatelji je Slovenija globoko zabredla. Da jo bomo izvlekli, bo treba združiti vse poštene in dobronamerne sile," trdijo v SDS-u. Foto: MMC RTV SLO
Pribac in Nežmah o vladni in politični krizi
Politična kriza ali negotovost

Po svetu stranke SDS je predsednik stranke Janez Janša pojasnil iztegnjeno roko sodelovanja k stranki SD. Prepričan je, da je Slovenija v položaju, ki ga niti vlada s polnimi pooblastili ni obvladala.
"Še v Jugoslaviji niso zamrznili proračuna sredi leta"
"Ne vem, kako si predstavljajo, da bi Slovenijo vodili z neko manjšinsko vlado, še posebej v času krize. Da je tako, je vlada sama priznala, ko je zamrznila izvajanje proračuna. Še v nekdanji Jugoslaviji niso zamrznili proračuna sredi proračunskega leta. Potrebujemo koalicijo, ki se ne bo kregala med seboj," je za TV Dnevnik dejal predsednik SDS-a. Dodal je, če SD privoli v skrajšanje agonije, so po volitvah pripravljeni sodelovati z njimi in z drugimi strankami pri iskanju novih rešitev "v sodelovanju z vlado, ki bo imela legitimiteto".
"Upam, da bo v prihodnje manj ekskluzivizma. Če ne bi bilo te zazrtosti v preteklost, potem bi partnerstvo za razvoj zaživelo in ne bi bili v tej situaciji," je še dejal Janša.

"K presekanju agonije vodijo le predčasne volitve"
Janša je dejal, da ni le SDS, temveč tudi velik del volilnega telesa za to, da se preseka "ta agonija". K temu, kot pravi, vodijo samo predčasne volitve in ne kakršna koli manjšinska vlada ali pa oblikovanje nove vlade "z naborom novih profesorjev brez izkušenj".

Vodja največje opozicijske stranke je prepričan, da mi moral Pahor omogočiti predčasne volitve tako, da bi enostavno vrnil mandat. Nato bi se zbralo zadostno število poslancev, ki ne bodo podprli izvolitve novega mandatarja, in predčasne volitve so nato po njegovih besedah dejstvo.

Izpostavil je, da so predčasne volitve v interesu tako Slovenije kot tudi stranke SD, "ki trenutno na levici nima konkurence". Predčasne volitve pa po Janševih besedah niso v interesu LDS-a in Zaresa, "zato so tudi zabili nož v hrbet največjemu strankarskemu partnerju". SD ima, pravi Janša, zgodovinsko priložnost, da se z eno potezo odloči za interes države in za interes stranke. "V tem trenutku nimajo tekmeca na levici. Čez leto dni bo stvar drugačna," je dejal.

"Vlada nima pojma v zvezi z načrtovanjem"
"Če bi bila Slovenija v relativno dobrem stanju, potem vlada ne bi zamrznila izvajanja proračuna po petih mesecih proračunskega leta. To je najbolj odkrito mogoče priznanje, kar jih je, da vlada nima pojma v zvezi z načrtovanjem. Če po petih mesecih ugotoviš, da proračun ne deluje, pomeni, da si ga gradil na popolnoma napačnih predpostavkah," se je Janša odzval še na besede predsednika republike Danila Türka, da je Slovenija v relativno dobrem stanju.

Prvak SDS-a Janez Janša je v oddaji Vroči stol na Info TV v sredo stranko SD znova pozval k predčasnim volitvam, poroča STA. Če socialni demokrati to naredijo in "omogočijo Sloveniji, da ponovno zadiha in stopi na pot razvoja", je SDS v prihodnjem mandatu pripravljen z njimi sodelovati - bodisi koalicijsko bodisi v okviru partnerstva za razvoj, zagotavlja Janša.
Po njegovih besedah bi bila odločitev SD-ja za predčasne volitve v tem trenutku "verjetno najbolj državotvorna poteza, kar jih je ta stranka naredila v zadnjih dvajsetih letih". SDS je s stranko SD v prihodnjem mandatu pripravljen kakor koli sodelovati, saj bi se z odločitvijo za predčasne volitve "na neki način vzpostavil vsaj del normalnega političnega prostora".

"Če bo to drselo še eno leto v kaos, potem pa, se mi zdi, bo tudi ta levi tranzicijski prostor potreboval še naslednje mandate, da se sploh normalno strukturira,"
je še dejal.

"Morda je Jankovića strah, da bi pravna država začela delovati"
V ljubljanskem mestnem odboru SDS-a so se odzvali tudi na izjave ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki jih je izrekel na novinarski konferenci prejšnji teden.

Menijo, da je Janković očitno presodil, da je stanje za tranzicijsko levico v državi tako slabo, da mu to morda daje možnosti, da se vplete v politiko na državni ravni.

"Kot podpornik levega trojčka se zdaj po eni strani poskuša distancirati od referendumskega poraza in poriva nož v hrbet nekdanjemu prijatelju in sopotniku Borutu Pahorju, po drugi pa se postavlja na čelo tistih, ki se jim zdi ta hip najbolj potrebno ustavljati SDS. Morda ga je strah, da bi pravna država začela delovati za vse enako. Morda upa, da bi s kakega drugega mesta, kjer se obrača več denarja, lahko zakrpal luknje v ljubljanski blagajni," trdijo v SDS-u.

Izpostavljajo, da smo, namesto da bi se levica spoprijela s svojo nesposobnostjo reševanja krize in reformiranja države, priča politikantstvu in "namesto priznanja poraza neke politike smo priča sprenevedanju, da Janković ni politik". Kot so zapisali, bi se spodobilo, da se tokrat skupaj s poraženo politiko, "ki ni znala poiskati dialoga in konsenza s civilno družbo, niti prisluhniti potrebam državljanov, še manj pa voditi gospodarne politike", Janković preneha sprenevedati.

Njegovo prelaganje krivde zgolj na premierja po njihovih besedah ni samo pavšalno, temveč skrb zbujajoče. Izpostavljajo, da je Janković tudi sam je pred referendumom podprl reforme in pozval meščane in državljane, da glasujejo za, danes pa se odziva, kot da ni del tistih, ki jim je ljudstvo na referendumu reklo: "Dovolj imamo!"

"Pod Jankovićevimi prijatelji je Slovenija globoko zabredla"
"Prikimavamo mu, ko pravi, da gre za poraz politike in da so potrebne predčasne volitve. Pozivamo ga, da se jih udeleži. Da vsej državi razloži, zakaj bi bogata Ljubljana morala dobiti še več davkoplačevalskega denarja. Naj stranka tajkunske levice, velikega kapitala in tranzicijskih dobičkarjev stopi na svetlo. Naj dobi svoj obraz, ki so bo smejal s plakatov," pojasnjujejo.

Poudarjajo še, da v SDS-u nikogar ne izključujejo, z nikomer ne zavračajo sodelovanja in da podpirajo vse dobre predloge. "Za razliko od Jankovića, ki išče sovražnike, se v SDS-u zavedamo, da je vsak lahko tudi partner, da nam lahko tudi opozicija in politični nasprotnik pokaže kako pot ali opozori na kako napako. Pod Jankovićevimi prijatelji je Slovenija globoko zabredla. Da jo bomo izvlekli, bo treba združiti vse poštene in dobronamerne sile," še dodajajo na koncu.

Mi nimamo problemov v smeri ideološkega izključevanja. Ti problemi so na njihovi strani. Ta ideološki ekskluzivizem je Slovenijo že veliko stal skozi celotno obdobje tranzicije in tudi v tem mandatu.

Janez Janša

To je zagotovo najhujša koalicijska kriza v zgodovini Slovenije. Celo koalicija Demos, o razpadu katere se veliko govori, ni razpadala na ta način, da bi posamične stranke sklicevale svoje organe in tam zabijale nož v hrbet največji vladni stranki.

Janez Janša
Pribac in Nežmah o vladni in politični krizi
Politična kriza ali negotovost