Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Janez Janša je bil tudi ob robu kongresa SDM-ja na Ptuju redkobeseden glede aktualnega dogajanja v Sloveniji po izglasovani konstruktivni nezaupnici. Foto: BoBo
Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Janez Janša je bil tudi ob robu kongresa SDM-ja na Ptuju redkobeseden glede aktualnega dogajanja v Sloveniji po izglasovani konstruktivni nezaupnici. Foto: BoBo

Odhajajoči premier je namreč dejal, da je njegova vlada lani prvič, odkar obstaja samostojna država, posegla v privilegije, ki se v tej državi plačujejo že desetletja in niso ne plačilo za delo ne pokojnine, ampak tako imenovane pridobljene pravice za nekaj, kar je nekdo naredil ali nekomu nekoč dal, čeprav si tega ni zaslužil.

V času krize bi bilo treba ta poseg po njegovem mnenju nadaljevati, saj so alternative zelo preproste - ali bodo šli milijoni za privilegije, ali pa za štipendije in nova delovna mesta, je prepričan Janša, ki dodaja, da je bila prva obljuba, ki jo je bilo slišati v teh zadnjih dneh postavljanja nove koalicije, da se bodo že odpravljeni privilegiji vrnili.

"Ne vemo, kaj bo iz tega žaklja prišlo"
Predsednik SDS-a je bil danes na Ptuju gost volilnega kongresa strankinega podmladka Slovenske demokratske mladine, kjer je zbrane med drugim pozval k večji glasnosti, zavzetosti in dejavnosti, bil pa je redkobeseden glede aktualnega dogajanja v Sloveniji po izglasovani konstruktivni nezaupnici.

Kot je dejal predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, za zdaj ni veliko stvari, ki bi jih lahko ocenjevali oziroma komentirali, saj še vedno čaka, da bo koalicija predstavila svoj program. "Dokler tega ni, gre za mačka v žaklju in ne vemo, kaj bo iz tega žaklja prišlo," je prepričan Janša, ki je dodal, da gre za neko obdobje čakanja in negotovosti, ko "poslušamo samo to, da bo nova koalicija šla v neko drugo smer in vsi upamo, da ta smer ne bo nazaj".

Poudaril je, da od medijev v tem času pričakuje, da bodo imeli "enake vatle za vse" in da bodo tako z istimi vatli obravnavali vse Alenke - tako Alenko Koren Gomboc kot Alenko Bratušek.

Srečanje z Milanovićem odvisno od uskladitve dogovora
Glede za 10. marec načrtovanega srečanja s hrvaškim premierjem Zoranom Milanovićem, s katerim naj bi se pogovarjala o vprašanju nekdanje Ljubljanske banke, pa je Janša dejal, da je to pogojeno s tem, da se prej uskladi dogovor.

"Če bo dogovor o rešitvi vprašanja nekdanje Ljubljanske banke usklajen, bo verjetno do srečanja prišlo, sicer bo to pač opravila naslednja vlada," je menil Janša in dodal, da je časa še nekaj, zato ne gre za nobeno kritično časovno stisko.

Čuš ostaja na čelu podmladka
Podmladek SDS-a (SDM) je sicer na kongresu izbiral novo vodstvo. Predsednik ostaja Andrej Čuš. Sprejeli so tudi programsko resolucijo Mladi, prestavimo v peto!, ki za pet ključnih problematik - izobraževanje, štipendiranje, zaposlovanje, stanovanjska vprašanja in participacijo mladih - predlaga pet ukrepov za izboljšanje stanja. Ob tem pa so sprejeli še resolucijo o RTV Slovenija.