Janez Janša je po posvetu z župani napovedal oblikovanje novih pokrajinskih zakonov. Foto: EPA
Janez Janša je po posvetu z župani napovedal oblikovanje novih pokrajinskih zakonov. Foto: EPA
Ivan Žagar
K hitremu sprejetju zakona pa poziva tudi minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar. Foto: www.eu2008.si
Janša in Žagar z župani o pokrajinah

Janša je dejal, da so župani na posvetu podprli predlog, da vlada ponovno poskusi s predlaganjem delno noveliranega zakona o ustanovitvi pokrajin.

Premier je še poudaril, da pri oblikovanju zakona pričakuje sodelovanje opozicije: "Pričakujem bolj korektno sodelovanje in da se tisto, kar neka stranka obljubi, na koncu tudi izpolni."

Premier je pojasnil, da bo vlada skušala upoštevati tiste pripombe, ki bi jih upoštevala že v drugem branju, a do tja zakon ni prišel - zavrnjen je bil namreč že ob prvem branju, ko se je odločalo le o tem, ali je predlog primeren za nadaljnjo obravnavo.

Sicer pa novi pokrajinski zakoni ne prinašajo dosti novega - število pokrajin ostaja isto, 14, saj "je bilo število pokrajin usklajeno na sestanku parlamentarnih strank 6. aprila lani in na podlagi te uskladitve je vlada sploh predlagala zakon".

Tudi Žagar je za hitro ukrepanje
Janša še meni, da je pokrajinsko zakonodajo treba sprejeti čim prej, saj časa ni veliko. Poudaril je še: "V primeru, da v tem mandatu ne uspemo z izglasovanjem temeljnih zakonov za ustanovitev pokrajin, potem se v novem mandatu postopek začne znova, kar uniči tudi teoretične možnosti, da bi ga dokončali pred lokalnimi volitvami leta 2010."

K hitremu sprejetju zakona pa poziva tudi minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar: "Smiselno bi bilo, da se pokrajine ustanovijo že v tem mandatu." Da bi to dosegli, je Žagar pripravljen tudi pohiteti in že v roku enega meseca pripraviti nov zakon o ustanovitvi pokrajin.

"Računamo, da bodo župani, ki sicer prihajajo iz različnih političnih opcij, pri svojih strankah pomagali, da bodo podprle pokrajinsko zakonodajo," je še dejal Žagar in dodal, da uspešnost posveta kaže, da večina občin podpira ustanovitev pokrajin.

Janša in Žagar z župani o pokrajinah