SDS se bo na predlagano imenovanje Zvonka Fišerja za državnega tožilca odzval podobno kot pri imenovanju Masleše. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
SDS se bo na predlagano imenovanje Zvonka Fišerja za državnega tožilca odzval podobno kot pri imenovanju Masleše. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Jaz dobim vsak teden v nabiralnik kakšno plavo kuverto. V podobnem položaju je večina kolegov iz opozicije. Koalicija se pripravlja na represijo, o tem govorijo tudi te kadrovske namestitve.

Janez Janša, predsednik SDS-a
Janša: Dogaja se represija in čistke


V Slovenski vojski potekajo postopki, s katerimi naj bi na ključne položaje postavili sodelavce nekdanje poražene Jugoslovanske ljudske armade, trdi vodja SDS-a Janez Janša. Med njimi naj bi bili po njegovih besedah celo sodelavci nekdanjega generala in haaškega obtoženca Ratka Mladića. Poudaril je, da to niso "pavšalne govorice", SDS pa dokumentacijo še zbira in jo bo predstavil na izredni seji parlamentarnega odbora za obrambo.
"Vladna koalicija se očitno pripravlja na obdobje, ko se bodo morali bistveno bolj nasloniti na represijo, sicer takšnih kadrov ne bi nastavljali ter zamajali ugleda Slovenije v mednarodni skupnosti," je dejal Janša. V zadnjih dveh letih se po Janševih besedah dogajajo množične zlorabe represivnih organov za utišanje opozicije. Med drugim je omenil hišno preiskavo in kazenske ovadba proti nekdanjemu poslancu SD-ja Andreju Magajni ter tudi zagrizenost pri imenovanju Branka Masleše za predsednika vrhovnega sodišča, zdaj pa naj bi se zadeva ponavlja na podobnem primeru, trdi vodja SDS-a.

Tokrat sporen Zvonko Fišer
Edini kandidat za vrhovnega državnega tožilca Zvonko Fišer je po Janševih trditvah, podobno kot Masleša "dokazano in nedvoumno" sodeloval pri sodnih zadevah, ki kršijo temeljne človekove pravice. To zagotovo ne bo ostalo brez odmeva, zagotavlja Janša, niti v Evropski uniji in mednarodni skupnosti. Po trditvah Janše po tako nedvoumnih kršitvah tak človek nikakor ne bi smel voditi tožilske organizacije. V obdobju, ko so človekove pravice v mednarodni svetovni ureditvi na težki preizkušnji in v procesu redefiniranja, se vlada ne bi smela na takšen način igrati z njimi, je dejal Janša in dodal, da je očitno edini kriterij vlade, da na položaje imenuje "deklarirane kršitelje človekovih pravic".

Na te besede se je odzvala predsednica LDS-a Katarina Kresal, ki pravi, da v času, ko ljudje nujno potrebujejo vsaj nekaj optimizma in pozitivnih prizadevanj, v SDS-u ne znajo misliti drugače, kot da umetno ustvarjajo delitev na dobre in slabe, na poštene in nepoštene. "Kdorkoli ni iz črede SDS, doživi brutalno obračunavanje, tako na strokovni kot na osebni ravni. Če še to ni dovolj, sledijo tudi obračunavanja z družinskimi člani," pravi Kresalova. Po njenem mnenju SDS spodkopava temelje pravne države. Janša namreč po eni strani zatrjuje, da pravna država ne deluje in da je pravosodje v krizi, po drugi strani pa visokemu pravosodnemu funkcionarju, ki je bil med drugim devet let ustavni sodnik, "odreka pravico sploh kadarkoli delovati v pravosodju, kar predstavlja najhujšo obliko diskriminacije." S tem je Janša po njenem mnenju znova dokazal, da sta diskvalifikacija in diskreditacija orožje, brez katerega ne zna biti političnega boja.

"Pokojninska reforma necelovita"
Medtem ko je v državnem zboru potekala tretja obravnava pokojninske reforme, je Janša v nadaljevanju obžaloval, da noben SDS-ov amandma ni bil sprejet. "Približujemo se žalostnemu koncu zgodbe, ki je imela nesrečen začetek," meni Janša. Po njegovem mnenju reforma ignorira opozicijo in socialne partnerje, za nameček pa naj ne bi bila celovita, zaradi česar jo bo treba znova preoblikovati v naslednjih nekaj letih - še preden bo sploh pokazala svoje realne učinke.

Pri tokratnem glasovanju v parlamentu in na seji po morebitnem vetu državnega sveta je napovedal enotno glasovanje proti reformi. Glede sodelovanja pri zbiranju podpisov pri morebitnem naknadnem zakonodajnem referendumu, ki ga napovedujejo sindikati, se v stranki še niso odločili.

Referendumski dan v zakonodajni postopek
Kritičen je bil tudi do napovedi, da naj bi koalicija razmišljala "če ne že o ukinitvi, vsaj o omejevanju referendumske pravice". To je po Janševem mnenju še en dokaz, da si koalicija prizadeva za vse večje omejevanje ljudskega odločanja in vse bolj ceni represijo.

"Vlada očitno ni vzela v premislek mojih predlogov, danih takoj po referendumu," je kritičen Janša, ki meni, da se vlada namesto ukvarjanja z reševanjem krize zdaj posveča referendumski zakonodaji. Kot odgovor bo SDS v zakonodajni postopek vložil predlog o referendumskem dnevu, ki naj bi potekal enkrat letno na vnaprej določen datum.

Jaz dobim vsak teden v nabiralnik kakšno plavo kuverto. V podobnem položaju je večina kolegov iz opozicije. Koalicija se pripravlja na represijo, o tem govorijo tudi te kadrovske namestitve.

Janez Janša, predsednik SDS-a
Janša: Dogaja se represija in čistke