Janša meni, da ustanovitev nove stranke Anžeta Logarja napoveduje predčasne volitve.  Foto: BoBo
Janša meni, da ustanovitev nove stranke Anžeta Logarja napoveduje predčasne volitve. Foto: BoBo

Janez Janša je ob robu sojenja v zadevi Trenta poudaril, da preseneča čas, v katerem se dogaja napoved Logarjeve stranke. "Gospod Logar je tudi takrat, ko je znotraj stranke govoril, da bo šel samostojno pot, dejal, da bo stranko napovedal pol leta pred naslednjimi volitvami," je dejal.

Logarjeva napoved ustanovitve stranke do konca leta tako po njegovih besedah pove marsikaj, med drugim, da se očitno pripravljajo predčasne parlamentarne volitve prihodnjo pomlad.

Predsednik SDS-a je sicer v zapisih na družbenem omrežju X komentiral samostojno politično pot Anžeta Logarja, ki napoveduje stranko politične širine in v svojih nastopih poudarja sodelovanje. Tako je Janša med drugim zapisal, da je SDS doslej že trikrat ob sestavljanju vlade vanjo vključil stranke z levega pola. "Tako DeSUS kot SMC. Ter sklenil Partnerstvo za razvoj s Pahorjevimi Socialnimi demokrati," je navedel.

Po njegovih navedbah tako, ko gre za sodelovanje, nikoli ni bila in tudi zdaj ni problem stranka SDS. "Projekt Virant2 (gre za referenco na nekdanjo stranko Gregorja Viranta op. a.) zato ni lansiran zaradi sodelovanja, ampak iz ravno nasprotnih vzgibov. Zato, da se prepreči zmaga SDS in omogoči vlada izključevanja – brez sodelovanja s SDS-jem. Ker je samo vlada s SDS-jem z njenim kadrovskim potencialom, znanjem, izkušnjami in operativnimi sposobnostmi zmožna voditi državo suvereno oziroma zunaj neposrednega vpliva stricev in globoke države," je prepričan predsednik SDS-a.

Janković: Čas bo pokazal vse

Logarjevo samostojno politično pot je v odgovorih na novinarska vprašanja komentiral tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je povedal, da je bil Logar njegov resni protikandidat na lokalnih volitvah leta 2018, dobro je nastopal tudi na predsedniških volitvah pred dvema letoma.

Meni pa, da je Logar poteze potegnil prepozno, če se je odločil, da želi biti pravi konkurent na desnem političnem polu. "Čas bo vse pokazal. Kmalu se bo razjasnilo, ali so pisma (med Logarjem in Janšo op. a.) preveč ljubezniva ali niso dosti ljubezniva," je Janković komentiral še ugibanja o morebitni usklajenosti Logarja s predsednikom SDS-a Janšo.

Medtem pa se vrstijo ugibanja, kdo bi se še utegnil pridružiti Logarju v novi stranki. V ponedeljek je namreč iz SDS-a izstopila tudi Logarjeva politična sopotnica v Platformi sodelovanja, prav tako dolgoletna članica SDS-a, Eva Irgl. Z Logarjem pa se je v torek sestal tudi poslanec Dejan Kaloh, ki tako kot Eva Irgl in Logar v začetku leta ni podpisal zaveze o zvestobi stranki do konca mandata. Odločitev o svoji nadaljnji politični poti bo sprejel do konca tedna.

Napovedujejo se nove stranke

Do konca leta se sicer, kot kaže, napoveduje več novih političnih strank. Ob Logarju ustanovitev stranke napovedujeta tako predsednik DS-ja Marko Lotrič kot tudi prekaljeni dolgoletni politik Karl Erjavec. Oba s somišljeniki trenutno zbirata podpise za ustanovitev stranke. Erjavec, ki je prepričan, da jim bo te uspelo zbrati precej hitro, napoveduje ustanovni kongres nove stranke v drugi polovici novembra, Lotrič pa do konca tega leta oziroma v začetku naslednjega.