Slavnostni koncert ob jutrišnjem dnevu državnosti v Hrvaškem narodnem gledališču. Foto: BoBo
Slavnostni koncert ob jutrišnjem dnevu državnosti v Hrvaškem narodnem gledališču. Foto: BoBo

V čestitki Hrvaški ob dnevu državnosti je Janša poudaril: "Letos je leto, ko se tako Slovenija kot Hrvaška spominjata dogodkov in pogumnih korakov, ki smo jih naredili zato, da smo se znebili jugoslovanskega, jugokomunističnega jarma in vzpostavili lastno suverenost in državnost."

Ob tem je dodal, da so to bili časi velikega tveganja, pa tudi velikega poguma tako za Slovenijo kot Hrvaško. "In če danes primerjamo čas, ki ga sedaj živimo, s tistim časom, vidimo, da kljub težavam, ki jih imamo, in kljub epidemiji, s katero se še vedno soočamo in upamo, da smo na koncu tega boja in da smo uspešni, da je ta primerjava v velikanski meri v korist sedanjosti," je dejal predsednik vlade Janša.

Povedal je, da sta danes tako Slovenija kot Hrvaška članici Nata in Evropske unije ter da se "skupaj borimo in si prizadevamo za to, da bi se Evropa širila in postala cela in svobodna v celoti".

Janša je ob tej priložnosti hrvaškega predsednika vlade povabil na proslavo ob dnevu državnosti 25. junija, ko bo Slovenija tudi drugič v svoji zgodovini prevzemala predsedovanje Svetu EU-ja. Hrvaški je obenem čestital za dobro vodenje Sveta EU-ja, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Janša v Zagrebu na slovesnosti ob dnevu državnosti