Janez Janša je prepričan, da je Slovenija zaradi nerazčiščene preteklosti in slabega delovanja sodstva v družbenem zastoju. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša je prepričan, da je Slovenija zaradi nerazčiščene preteklosti in slabega delovanja sodstva v družbenem zastoju. Foto: MMC RTV SLO
Sodna dvorana
Po Janševem mnenju sodstvo deluje prepočasi. Foto: MMC RTV SLO

Vodja največje opozicijske stranke je v svojem nagovoru na okrogli mizi Ali Slovenija potrebuje ustavne spremembe?, ki jo pripravlja Inštitut dr. Jožeta Pučnika in na kateri so sodelovali še ekonomist Bernard Brščič, Miha Brejc, filozof Dean Komel ter pravna strokovnjaka Jurij Toplak in Matej Avbelj, treba bolj dodelati temelje, ki smo jih živeli zadnjih 20 let in v nove ustavne temelje vključiti rešitve, ki bodo odpravile zaporo družbenega razvoja.

Težava je nerazčiščena preteklost
Janša je v svojem govoru še izrazil prepričanje, da imamo v Sloveniji težave zaradi nerazčiščene preteklosti, "ko se o nekaterih pomembnih stvareh še prepiramo in ni potrebnega soglasja". Če neka družba zločina - ne glede na to, kdo ga je storil - ne prepozna kot zločina, potem ima ta družba težave, je opozoril. Kot je dejal, se tujci čudijo, kako lahko poimenujemo ulico v glavnem mestu po človeku, "ki je zagotovo odgovoren za smrt deset tisočev in ki ni niti en dan svoje oblasti vladal z demokratičnimi volitvami".

"Vprašanje je, ali so nekatere temeljne civilizacijske norme prepoznane ali ne. Mislim, da niso," je še poudaril predsednik SDS-a in dodal, da tega temeljnega vprašanja ni mogoče odpreti z enim členom ustave, "lahko pa razprava o členu ustave razčisti te stvari".

Zastoj tudi zaradi slabega delovanja sodstva
Drug, zelo pomemben razlog, da je Slovenija v družbenem zastoju, je po Janševem mnenju slabo delovanje sodne veje oblasti. Pri tem je omenil težavo sodnih zaostankov in sojenja v razumnem roku in navedel primer Grubelič, od katerega naprej "ne poznamo primera neke večje gospodarske korupcije ali gospodarskega kriminala, ki bi dobil sodni epilog".

Obenem je poudaril, da ima sodstvo nizek ugled v družbi in da ima težava sodnih zaostankov tudi ekonomske posledice, saj mnoga podjetja ne morejo izterjati dolga od drugih podjetij.

S spornimi ravnanji do privilegijev
Poleg teh dveh tem se po Janševem mnenju družbeni zastoj pojavlja tudi zaradi stanja, ko lahko del državljanov "posvečenega prebivalstva, z ravnanji, ki so evidentno sporna, niso pa nezakonita", pridobi privilegirane položaje v družbi.

T. K. B.