Janez Janša Andrijani Starini Kosem očita širjenje neresnic. Foto: RTV SLO
Janez Janša Andrijani Starini Kosem očita širjenje neresnic. Foto: RTV SLO

Morda pa je treba najti le dežurnega krivca za hitri upad priljubljenosti?

Iz pisma Andrijane Starina Kosem
Andrijana Starina Kosem
Nepovezani poslanci menijo pravijo, da v spopadu Starina Kosem - Janez Janša ne gre za boj med dobrimi in slabimi, temveč samo med slabimi. Foto: RTV SLO

Orodje v rokah vlade je postalo dvorezen meč, ki lahko poreže tudi vlado samo.

Pavel Gantar (NP) meni, da je v ozadju pisma Starine Kosem prodaja Mercatorja
Karl Erjavec
Erjavec si težko predstavlja, da bi bile navedbe v pismu resnične. Foto: RTV SLO
V družbi Delo ob zadnjem dogajanju pravijo, da si bodo prizadevali za samostojnost poslovanja. Foto: RTV SLO
Pismo dvignilo veliko prahu

Janša je prepričan, da je v pismu, v katerem nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo opisuje svoje nezadovoljstvo zaradi nedavne razrešitve v več nadzornih svetih, "toliko neresnic in celo z vsako logiko skreganih trditev, da se nanje posamično niti ne splača odgovarjati".

Med drugim je A. Starina Kosem zapisala: "Naloženo mi je bilo, da naj, potem ko bo Pivovarna Laško pridobila pomemben kapitalski delež, v časopisni hiši Delo uredim tako, da bomo imeli zagotovljen večletni vpliv na imenovanje nadzornega sveta in s tem na uredniško politiko."

SDS: Andrijana Starina Kosem namenoma diskreditira
V SDS-u te navedbe in navedbe o tem, da naj bi jo Janša nagovarjal k prodaji časopisnega podjetja Večer avstrijskim socialistom, odločno zavračajo in dodajajo, da to, da je A. Starina Kosem pismo, namenjeno članom SDS-a, poslala tudi več nečlanom stranke, dokazuje odkrit očiten namen diskreditacije stranke in njenega predsednika.

Poleg tega pravijo, da je na ta način Starina Kosem zlorabila zaupanje, ki so ji ga dali v stranki, saj naj bi bilo pisanje Kosmove namenjeno medijem in ne vrhu SDS-a. Pismo so med drugimi dobili tudi Lovro Šturm, Janez Podobnik in Franci Križanič ter več predstavnikov medijev in opozicije.

NP: Gre za spopad med slabimi
Po mnenju poslanca nepovezane poslanske skupine Pavla Gantarja pa je v ozadju pisma nekdanje državne sekretarke "mati vseh afer te vlade, to je prodaja Mercatorja", ki naj bi bila izvedena na nepregleden način, tako da je vlada prek te operacije dobila nadzor nad medijsko hišo Delo.

Nepovezani poslanci so prepričani, da v pismu Starine Kosem ne gre za to, da "imamo na eni strani pismo skesanke, ki razkriva nečednos ti, pri katerih je sodelovala tudi sama, in na drugi strani razgaljenega oligarha, ki je naročil dvomljive politično ekonomske igrice in prevzeme." Torej - ne gre za spopad med dobrimi in slabimi, temveč samo med slabimi, menijo v poslanski skupini NP-ja.

V primeru Mecatorja "so nekateri očitno ostali brez pričakovanih koristi, zato je ta dogovor razpadel in posledice so postale povsem vidne", še pravi Gantar.

Kacin Kosmovo pozval k razkritju zamolčanih podrobnosti
Odzvali so se tudi v drugih strankah. V. d. predsednika LDS-a Jelko Kacin meni, da je pismo Kosmove "najboljša odslikava pogojev, razmer in duha, ki vlada v vladajoči stranki" in je hkrati ilustracija, v kakšnih pogojih dela na tisoče delavcev v državni upravi, ki naj bi bili vsak dan izpostavljeni pritiskom in zastraševanju. Predsednico nadzornega sveta Dela je ob tem pozval, naj to, o čemer piše, da ve, razkrije medijem in najširši javnosti. V SD-ju pravijo, da glede pisma niso oblikovali še nobene ocene. Če je le delček navedenega v pismu resničen, pa so metode vlade in njenega predsednika Janše zelo skrb vzbujajoče, poudarja vodja poslanske skupine SD-ja Milan Potrč.

Predsednik DeSUS-a in obrambni minister Karl Erjavec si težko predstavlja, "da bi bile navedbe resnične, če pa te navedbe držijo, potem je to zelo resen problem". Iz pisma, ki ga je Erjavec prebral v medijih, je sicer razbral, da da gre za notranji spor v SDS-u. Prvak SNS-a Zmago Jelinčič pa pismo razume kot posledico osebnih zamer, z ocenami, koliko je v njem resnice, je treba po njegovem mnenju še počakati.

V Delu si bodo prizadevali za avtonomnost
"Mediji veljajo za najbolj izpostavljene organizacije, zato družba Delo kot najpomembnejša časopisna hiša ni izjema. Uprava Dela si bo kljub temu še naprej prizadevala, da zagotovi avtonomnost in samostojnost poslovanja podjetja ter dela posameznih uredništev," navedbe iz pisma predsednice nadzornega sveta Dela Andrijane Starina Kosem komentirajo tudi v Delu.

A. Starina Kosem Janševega odgovora ni prejela
Starina Kosem sicer vztraja, da je šlo za zasebo pismo njenim strankarskim kolegom, ministrom in članom nekaterih nadzornih svetov in da ga zato za javnost ne želi komentirati. Janševega odgovora, ki so ga objavile Finance, po njenih besedah ni prejela, predvideva pa, da gre tudi v tem primeru za njegovo zasebno pismo, zato ji načela ne dopuščajo, da bi ga komentirala.

Morda pa je treba najti le dežurnega krivca za hitri upad priljubljenosti?

Iz pisma Andrijane Starina Kosem

Orodje v rokah vlade je postalo dvorezen meč, ki lahko poreže tudi vlado samo.

Pavel Gantar (NP) meni, da je v ozadju pisma Starine Kosem prodaja Mercatorja
Pismo dvignilo veliko prahu