Glavna tema sestanka predstavnikov vlade in sindikatov javnega sektorja: varčevanje. Foto: EPA
Glavna tema sestanka predstavnikov vlade in sindikatov javnega sektorja: varčevanje. Foto: EPA
Pred javnim sektorjem novo varčevanje

Vlada bo nove ukrepe za konsolidacijo javnih financ iskala v socialnem dialogu, pomembno vlogo pa bo odigralo varčevanje, je napovedala ministrica za javno upravo.

Na srečanju s predstavniki reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, na katerem je beseda med drugim tekla o programu stabilnosti in osnutku izhodne strategije, je ministrica Irma Pavlinič Krebs pojasnila, da ima vlada s socialnim dialogom v mislih predloge sprememb zakona o sistemu plač v javnem sektorju; spremembe pri drugih stroških v javnem sektorju, navsezadnje pa tudi optimizacijo svojih delovnih procesov (združevanje organov, centralizacija). Glavna domača naloga vlade je tako zmanjšanje javnofinančnih odhodkov.

"Plače prilagoditi za obdobje do leta 2013"
Po besedah Pavlinič Krebsove bo treba plačno politiko prilagoditi zaostrenim javnofinančnim razmeram celo do leta 2013, vlada pa upa, da bodo ukrepi taki, da bodo čim manj posegli v individualni položaj posameznega javnega uslužbenca.

V tem kontekstu bo vlada že na četrtkovi seji obravnavala izhodišča za spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju, drugi konkretni ukrepi pa bodo sledili v procesu oblikovanja proračunov. Vse bodo usklajevali s sindikati, je obljubila ministrica.

Ko gre za zakon o sistemu plač, bi se pogajanja lahko začela že prihodnji teden, potekala pa naj bi najdlje do maja. Takrat naj šla vlada namreč z usklajenimi ali neusklajenimi predlogi v zakonodajni postopek in tako privarčevala tudi na sistemski ravni, je načrt vlade pred sindikati razgrnila ministrica.

Sindikalisti nič kaj optimistični
Janez Posedi
, vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja, je po srečanju dejal, da konkretnih predlogov za varčevanje predstavniki vlade (poleg ministrice za javno upravo sta bila navzoča še finančni minister France Križanič in minister za razvoj Mitja Gaspari) v resnici niso predstavili.

Nič kaj optimističen ni bil niti Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja. "Ni treba imeti več kot osnovno šolo, da smo danes razumeli, da vlada pripravlja nove ukrepe, ki naj bi znižali stroške, to pa seveda pomeni vprašanje plač in pogojev dela v javnem sektorju," je dejal in dodal, da ima občutek, da se bodo vsi ukrepi na koncu zreducirali na vprašanje plač v javnem sektorju. "Bojim se, da se bo v Sloveniji relativno hitro otoplilo in da bo jesen vroča," je sklenil svojo misel.

Pred javnim sektorjem novo varčevanje