Foto:
Foto:
Walter Wolg in njegov odvetnik
Walter Wolf in njegov odvetnik Andrej Kac sta se oglasila na mariborski policijski postajki. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor z Walterjem Wolfom

"Jaz gospoda Janše nisem nikoli videl, nikoli besede z njim spregovoril, poleg tega pa mislim, da si Janša ne bo nekega tujca, nekega Kanadčana, pa čeprav ima slovenski potni list, za kurirja, ki mu bo prenašal denar, izbral," pravi kanadsko-avstrijski podjetnik slovenskega rodu.

"Jaz nisem nikomur niti ene kave kupil, o denarju pa da sploh ne govorimo. Niti poskušal nisem, ne." je na vprašanje, ali je denar morda dal komu drugemu blizu Janše, dejal Wolf. Priznal je, da mu je Hans Wolfgang Riedl, sicer predstavnik Patrie v Avstriji, nakazal 2,3 milijona dolarjev (in ne 2,8 milijona evrov, kot navaja finski novinar Magnus Berglund) za druge posle, ki jih opravlja za Riedla. To je bila edina transakcija, ki sta jo z Riedlom imela, je zagotovil Wolf in dodal, da je vse bančne dokumente zadnjih sedmih let tudi prostovoljno pokazal policiji. Pripomnil je tudi, da ga doslej niso obiskali še nobeni kriminalisti, ne slovenski, ne avstrijski, ne finski.

"Policistov nisem zanimal"
Dejal je, da se ni skrival, ne v Avstriji, ne v Sloveniji, pa ga vseeno niso aretirali, policistov ni zanimal: "To so mi danes dejali tudi sami policisti." V četrtek se je, potem ko se je posvetoval s svojim odvetnikom in od finskih organov izvedel, da sploh niso pristojni za njegovo zaslišanje in da naj se obrne na slovenske organe, v spremstvu odvetnika oglasil na mariborski policijski postaji.

"Jaz nisem nikoli z nikomer iz Patrie govoril, nikoli nikogar videl, nikoli v Patrii bil, moje povezava s Patrio je samo zasebna in poslovna vez z gospodom Riedlom," je dejal o svojem odnosu s podjetjem Patria. Prepričan je, da gre v zadevi za grdo blatenje njegovega imena, ki je obenem tudi tržna znamka, kar pa ga precej vznemirja: "Jaz nisem žoga za vaše politične igre v Sloveniji!"

Dejal je še, da ničesar ne skriva in da lahko kadar koli, komur koli pokaže svoje poslovne knjige: "So celo prevedene v Slovenščino!" Ni pa prav, je prepričan, da vse sloni le na govoricah, saj je po njegovem mnenju dolžnost države, davčne uprave in ministrstva za finance, da vse denarne transakcije preverja, nadzira.

Pogovor z Walterjem Wolfom