Jazbinšek mora Jankoviću plačati odškodnino 4.000 evrov skupaj z obrestmi od leta 2008. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Jazbinšek mora Jankoviću plačati odškodnino 4.000 evrov skupaj z obrestmi od leta 2008. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny

Miha Jazbinšek je leta 2008 v pogovoru za Delo naštel nekaj kritik na županov račun. Ko je govoril o prostorskem načrtu za gradnjo islamskega versko-kulturnega središča, je Zoranu Jankoviću očital "goljufanje". Župan je njegove izjave doživel kot razžalitev, zato je s civilno tožbo zahteval 20.000 evrov odškodnine, piše Delo.

Jazbinšek se je zagovarjal, da je treba njegove besede jemati kot strokovno kritiko celotnega projekta, in ne kot napad na osebnostne pravice župana, večina očitkov pa se je nanašala predvsem na mestni svet. Sodišče je zato ugotovilo, da se kritike niso nanašale na župana Ljubljane.

Drugače pa je z navedbo, da je Janković "ulovljiv". "On goljufa neposredno, prej pa so delovali zamegljeno," je očitek, ki je ljubljanskemu županu po poročanju Dela najbolj segel do srca. Zato je zoper Jazbinška sprožil tudi kazenski postopek zaradi žaljive obdolžitve. Sojenje se še ni začelo.

Jazbinšek je sicer zanikal, da je izrekel besedo goljuf, a sodnika ni prepričal. Zato je sodišče odločilo, da gre za žaljivo obdolžitev, še poroča časnik.