Sin ljubljanskega župana Jure Janković je v začetku oktobra zaradi postavljanja vprašanj o gradbenih poslih grozil novinarju Financ. Foto: MMC RTV SLO
Sin ljubljanskega župana Jure Janković je v začetku oktobra zaradi postavljanja vprašanj o gradbenih poslih grozil novinarju Financ. Foto: MMC RTV SLO
Miha Jazbinšek
Miha Jazbinšek je prepričan, da je bil glavni namen prostorskega načrta Mestne občine Ljubljana dvig vrednosti nepremičnin. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny

Jazbinšek je na zaslišanju pojasnil, da se v Mestni občini Ljubljana na področju zemljišč, na katerih je izkazan javni interes, pojavljajo t. i. vmesniki, "lahko bi jim rekli Pogačarji, ki za objekte plačujejo lizing, država njim plačuje najemnino, po izplačanem lizingu pa je lastnik vmesnik, ne država."

"Cena v nobenem trenutku ni šla dol"
"V doktrini prostrskega planiranja je jasno, da je njegov namen racionalna raba javnih resursov in zgodovinsko dejstvo je, da se inflacije cene zemljišč ne dela. Ta prostorski načrt pa je bil izveden z jasnim ciljem, da je treba imeti čim več zemljišč in vplivati na znižnje cen zemljišč, kot je zapisano. Janković je šel po celi Ljubljani, da bi bilo čim več zazidljivih zemljišč, in veste, da cena v nobenem trenutku ni šla dol. Nevredna kmetijska zemljišča so tako postala vredna med 3 in 10 milijard evrov," je prepričan Jazbinšek.

O območju, kjer je dobila Electa dovoljenje za izgradnjo 4-etažnega bloka, je Jazbinšek povedal, da za to območje ni bila izdelana karta poplavne nevarnosti in da je bila s tem prikrita nevarnost poplav, ki grozi temu področju.

"IPN zavrnile ključne institucije"
Predsednica komisije Alenka Jeraj (SDS) je Jazbinška povprašala še o julija sprejetem izvedbenem prostorksem načrtu (IPN) MOL-a, za katerega je pojasnil, da so ga ključne institucije zavrnile, prav tako pa ni bil usklajen z vsemi soglasji, saj so bila nekatera ministru za okolje Roku Žarniću celo zamolčana.

"Napaka Žarnića je, da je vzel v delo nekaj, kar še ni bilo gotovo. Plan še ni imel soglasij, Žarnić pa jih je pomagal usklajevati, na mesto da bi kontroliral usklajenost plana, pri čemer je imel negativno stališče dveh svojih glavnih direktoratov," je dodal.

"Jure Janković se je opravičil šele včeraj"
Komisija je zaradi odsotnosti Jureta Jankovića sprejela sklep, da ga bodo znova povabili na zaslišanje. Če bo ob morebitnem ponovnem opravičilu priče komisija ocenila, da se Jure Janković izmika pričanju, potem bodo, na predlog Franca Pukšiča (SLS), glasovali o predlogu sodišču za odreditev prisilne privedbe.

Jerajeva je po prekinitvi seje pojasnila, da se je Jure Janković opravičil šele včeraj, čeprav je bil na zaslišanje povabljen že 7. oktobra. Kot je povedala, so želeli sprejeti sklep o prisilni privedbi, vendar tega ne morejo izvesti, če se priča opraviči. "Če bomo ugotovili, da se izmika zaslišanju, bomo tudi ta ukrep predlagali sodišču," je dodala.

Sama sicer meni, da se Janković zaslišanju izmika, ker želi slišati, kaj bodo povedale druge priče, vendar tega po njenih besedah ne bodo storili. Kot je še pojasnila, se je že pri prvem Jankovićevem opravičilu izkazalo, da dogodka, ki naj bi se ga udeležil namesto pričanja, sploh ni bilo.

Za komisijo sporna prodaja zemljišč na Smodinovcu
Komisija med drugim preiskuje prodajo zemljišča na Smodinovcu, s čimer naj bi se okoristila tudi družina župana Zorana Jankovića. Po poročanju medijev naj bi namreč županov znanec s pomočjo Jureta Jankovića od družine Seliškar kupil kmetijska zemljišča. Po predlogu prostorskega načrta naj bi ta postala zazidljiva, a je bila sprememba pred sprejemom iz načrta umaknjena.

Zaslišana sta bila tudi Žarnić in Židan
V zvezi z Electo, katere lastnik je Jure Janković, in njenimi zemljišči je podrobnosti glede nakupa zemljišč ob počivališču Barje in spremembi njihove namembnosti članom komisije že pojasnil drugi lastnik holdinga Damijan Janković. Komisija je do zdaj prav tako že zaslišala Zorana Jankovića, nekatere zaposlene v mestni upravi, direktorje podjetij, ki so Mestni občini Ljubljana (MOL) nakazali donacije. Septembra pa sta pred poslance stopila tudi okoljski minister Roko Žarnić in kmetijski minister Dejan Židan.

Namen preiskovalne komisije je ugotoviti politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki so sodelovali pri pripravi in izvedbi investicij ter drugih primerljivih poslov, financiranih s sredstvi iz državnega proračuna ali proračuna MOL-a. Najprej so se osredotočili na ljubljansko občino.