Jedrsko elektrarno Krško upravlja podjetje NEK, d. o. o., ki je lastniško razdeljen na dva enaka poslovna deleža v lasti družbenikov GEN energija in hrvaškega državnega elektroenergetska podjetja Hrvatske elektroprivrede. Foto: BoBo
Jedrsko elektrarno Krško upravlja podjetje NEK, d. o. o., ki je lastniško razdeljen na dva enaka poslovna deleža v lasti družbenikov GEN energija in hrvaškega državnega elektroenergetska podjetja Hrvatske elektroprivrede. Foto: BoBo

Hrvaški strokovnjak za jedrsko fiziko Tonći Tadić meni, da mora biti pred odločanjem na referendumu o gradnji drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem (JEK 2) javnost dobro obveščena o prednostih jedrske energije. "Poudariti moram, da skupno vodena nuklearka doslej ni imela niti najmanjšega incidenta," je dejal za Radio Slovenija

Poudaril je, da krška jedrska elektrarna namreč brezhibno deluje že več kot 40 let, Ob tem je dodal, da jedrska elektrarna pri svojem delu ne izpušča ogljikovega dioksida v okolje in da je po začetnem velikem vlaganju električna energija iz jedrske elektrarne med cenejšimi.

Tadić: Hrvaška bi verjetno sodelovala le v primeru 50-odstotnega deleža

Tadić meni, da bo v primeru gradnje JEK-a 2 Hrvaška privolila le v financiranje na ravni solastništva in nič manj. "Iskreno ne verjamem, da bo hrvaška vlada privolila v ureditev, v kateri Hrvaška ne bi imela 50-odstotnega deleža," je dejal.

Glede razgradnje radioaktivnih odpadkov Tadić meni, da bi z demontažo prvega bloka lahko počakali 50 let, s čimer bi se tudi bistveno zmanjšala radioaktivnost odpadkov.

Jedrski strokovnjak je sicer povedal, da se hrvaška javnost v odločanje o možnem drugem bloku ne vključuje, ker jedrske elektrarne ne doživlja kot solastniške. "Ta jedrska elektrarna se še naprej, kar je meni zelo nenavadno, razume kot nekaj, s čimer se ukvarja Slovenija," je dejal.

Dodal je tudi, da med hrvaško strokovno javnostjo ni veliko tistih, ki bi ljudem znali približati jedrsko energijo.

Na Hrvaškem za zdaj ni javne razprave o graditvi drugega bloka nuklearke
Na radiu, televiziji in spletni strani tematski dan "Prihodnost jedrske energije"

Na spletni strani smo pri strokovnjakih poiskali odgovore na številna vprašanja.
Na Prvem so v oddaji Ob osmih gostili Leona Cizlja in Jureta Vetrška, v Studiu ob sedemnajstih bodo govorili s strokovnjaki, predstavniki civilne družbe in političnimi odločevalci, na Valu 202 bodo v oddaji Frekvenca X ob 12. uri objavili reportažo iz Jedrske elektrarne Krško.
Na TV Slovenija bodo ob 17.25 v oddaji Ugriznimo znanost predstavili, kako potekajo redna pregledi v jedrski elektrarni, v Slovenski kroniki bo objavljena daljša reportaža iz Krškega, ob 20. uri pa bo na sporedu posebna, razširjena in daljša oddaja Tarča o jedrski prihodnosti Slovenije. Energetsko-jedrskim izzivom se bodo ob koncu dneva posvetili še v Odmevih.