Foto: GEN Energija
Foto: GEN Energija

Projekt se je namreč znašel na točki, ko bi morala družba Gen energija za nadaljnje analize, ki bi nas pripeljale bližje odgovorom, kakšne moči bi bila nova jedrska elektrarna in kdo bi jo gradil, porabiti več kot 100 milijonov evrov. "Zato je prav, da se preveri mnenje javnosti, ali naj Gen energija nadaljuje priprave na projekt JEK 2," so za MMC na Gen energiji pretekli teden pisno odgovorili na vprašanje, zakaj gremo na referendum zdaj, ko še ni na voljo vseh podatkov, in zakaj ne leta 2028, ko bodo znane ključne informacije.

Generalni direktor družbe Dejan Paravan je konec avgusta pojasnil, da so s potencialnimi dobavitelji za JEK 2 (EDF, Westinghous, KHNP) v pogovorih že tako daleč, da je čas, da jim pošljejo zelo konkretne podatke o potresni varnosti in drugih specifikah lokacije, kjer naj bi stal JEK 2. Dobavitelji bi na podlagi teh podatkov opravili rekalkulacijo svojih načrtov in izdelali konkretne ponudbe za JEK 2 oziroma "študije izvedljivosti". Za izvedbo študij bi morala Gen energija, ki je v stoodstotni državni lasti, dobaviteljem zagotoviti več kot 100 milijonov evrov. "Če bi bila odločitev na referendumu negativna, ta strošek ne bi nastal, ker bi študije ustavili," je konec avgusta izjavil Paravan.

Pretekli teden so bili na Gen energiji glede učinkov, ki bi jih povzročil morebitni negativni izid referenduma, že nekoliko bolj zadržani. Če bi bila odločitev na posvetovalnem referendumu negativna, bi to pomenilo zavoro za ta projekt, je v pogovoru za MMC pred tednom dni pojasnil poslovni direktor Gen energije Bruno Glaser. A obenem dodal: "Študije bi v vsakem primeru morali nadaljevati." "Kako se bomo odločali, če bo izid negativen, ne bi želel špekulirati. Referendum je politično vprašanje, ki si ga nismo izmislili mi (Gen energija) in ki ga mi ne potrebujemo. Tehnično gledano želimo projekt izpeljati, ker imamo že danes inženirske in ekonomske razloge za izvedbo. Študije izvedljivosti pa so nujne in jih bomo potrebovali v vsakem primeru." Ne glede na to, kako bi posvetovalni referendum "izzvenel skozi čas in kako se bo v prihodnje odločala politika", pa bi negativni izid v tem trenutku pomenil ustavitev projekta, je bil preteklo sredo jasen Glaser.

"Projekta JEK 2 ne bomo mogli nadaljevati na način kot zdaj," je še dodal. Je to pravi razlog, da se je politika znova poenotila in raje umaknila referendum?