Ljubica Jelušič je dejala, da bo po prehodu s fakultete na ministrstvo za obrambo lahko opazovala, kako znanje, ki ga je posredovala, uporabljajo v praksi. Foto: MMC RTV SLO
Ljubica Jelušič je dejala, da bo po prehodu s fakultete na ministrstvo za obrambo lahko opazovala, kako znanje, ki ga je posredovala, uporabljajo v praksi. Foto: MMC RTV SLO
Ljubica Jelušič za MMC o svojih načrtih

Pojasnila je, da je Slovenija pred vstopom v Nato dala zavezo, da bo postopoma povečevala obrambne izdatke do dveh odstotkov BDP-ja. Poudarila je, da gre pri tem za postopnost, "in to ne pomeni, da je ta dva odstotka treba doseči letos, prihodnje leto ali kdaj v bližnji prihodnosti. Lahko je tudi v bolj oddaljeni prihodnosti, a je vendarle treba pokazati neko pripravljenost, da se v obrambo vlaga tako dolgo, dokler ne dosežemo vsaj osnovnih zmogljivosti, ki jih potrebujemo kot članica Nata."

Celoten intervju si oglejte v pripetem videu.

Jelušičeva je dodala, da tudi "še obstoječi vladi v letošnjem letu ne bo uspelo imeti bistveno večjega obrambnega izdatka, kot nas čaka v prihodnje. Pričakujem, da bo letošnja realizacija med 1,5 in 1,6 odstotka BDP-ja."

Jelušičeva: Racionalizacija bo potrebna tudi v upravnem delu ministrstva
Na vprašanje, ali se nam obeta zmanjšanje nakupov vojaške opreme, je kandidatka za obrambno ministrico dejala, da se napoveduje zmanjšanje obsega in strukture vojske, zlasti z vidika verjetnih prevelikih pričakovanj glede tega, kako velika bo vojska v prihodnjih letih. Ko govorimo o obrambnih izdatkih, ne govorimo samo o vojski, temveč tudi o upravnem delu ministrstva, v katerem bodo tudi potrebne racionalizacije, morda še večje kot v vojski, je še spomnila.

Glede afere Patria je Jelušičeva napovedala: "Najprej se bo zagotovo treba seznaniti s tem, kaj dejansko je v pogodbi, ki je sklenjena za nabavo osemkolesnikov, potem bo treba ugotoviti, kako potekajo procesi v zvezi s korupcijskim ozadjem te afere. To ni posel ministrstva za obrambo, ampak posel drugih organov, sodnih, pravosodnih, policijskih v Sloveniji, na Finskem in verjetno v Avstriji. Tu bomo čakali na neke rezultate preiskave. Znotraj Morsa pa bo treba zelo hitro ugotoviti, ali se to, kar se dejansko kupije, sklada tudi s pričakovanji, ki so bila postavljena takrat, ko se je SV odločil, da bo kupoval dve srednji bojni skupini."

Glede smiselnosti nakupa tako velikega števila oklepnikov pa je dejala: "Težko je reči tako na pamet, ali je to število preveliko ali premajhno ali kakor koli sporno, kajti nastalo je na podlagi ocene taktične situacije, v skladu s katero se je takrat potrebovalo opremo za določen tip enote. Ali smo mi danes še sposobni plačati tak tip enote, je drugo vprašanje."

S. Z./A. M.

Ljubica Jelušič za MMC o svojih načrtih