Na sodišču je Janković odgovoril na vseh 34 vprašanj. Foto: MMC RTV SLO
Na sodišču je Janković odgovoril na vseh 34 vprašanj. Foto: MMC RTV SLO
Tabia, Janković
Predsednica parlamentarne preiskovalne komisije Alenka Jeraj s ciprskimi podjetji povezuje prav Jureta Jankovića. Foto: MMC RTV SLO
Jure Janković pred sodiščem

Jure Janković je moral stopiti pred sodnika, ker lani ni hotel odgovarjati na vprašanja parlamentarne preiskovalne komisije, ki preiskuje gradbene posle. Pred sodiščem je zanikal vpletenost v preprodajo zemljišč v Ljubljani, je za TV Dnevnik poročala Petra Bezjak.
"Odgovor je enak prejšnjemu"
Lani je Janković na skoraj vsa vprašanja članov komisije odgovoril: "Odgovor je enak prejšnjemu." Takšno pričanje je sicer zakonsko dovoljeno, a ker člani komisije niso dobili odgovorov na svoja vprašanja, je Jankovića ta teden zaslišalo sodišče. Odgovoril je na vseh 34 vprašanj, a so bili tudi tokrat njegovi odgovori bolj skopi.
Zanikal je poznavanje prvega lastnika zemljišč v ljubljanskem Smodinovcu, za katerega naj bi se zanimal celo sam, pozneje pa je kmetijsko zemljišče kupil njegov prijatelj Klemen Šešok.

Sodnik: Ali poznate Aleša Siškarja, sina Petra Seliškarja, prodajalca parcel na Smodinovcu?
Jure Janković: Ne.

Prav tako je zanikal, da bi poznal nepremičninsko posrednico, ki je skrbela za posel in ga v dopisu, ki je prišel v javnost, omenjala kot mogočega kupca.

Sodnik: Ali poznate nepremičninsko posrednico Nevenko Jelovčan?
Jure Janković: Ne.

Zanikal je lastništvo nad podjetjem s sedežem na Cipru, čeprav je predsednica parlamentarne preiskovalne komisije Alenka Jeraj (SDS) prav Jureta Jankovića povezala s ciprskim podjetjem, ki ima v Sloveniji lastniške deleže v treh podjetjih.

Sodnik: Ste vi, vaš brat ali oče ali Electa ustanovitelj, pobudnik ustanovitve, lastnik ali tihi družbenik kakšnega podjetja s sedežem na Cipru in ali je to podjetje vpleteno v pravne posle z zemljišči, ki se jim je z novim prostorskim načrtom občine Ljubljana spremenila namembnost?
Jure Janković: Jaz ne, oče in brat pa sta o tem že odgovarjala.


Z 20 na 300 evrov za kvadratni meter

Eno izmed njih, Tabia, je zaradi lanske spremembe prostorskega načrta v Podutiku dobilo dva hektarja zazidljivih zemljišč. Če drži, da je v ozadju podjetja Jure Janković, mu je čez noč vrednost narasla z 20 evrov za kvadratni meter na 300 evrov za kvadratni meter.

Jure Janković pred sodiščem