Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Delodajalska stran je v četrtek zvečer sporočila, da se njeni predstavniki za danes sklicane seje ne bodo udeležili. To pomeni, da bi bil ESS nesklepčen, zato je bilo zasedanje odpovedano, je pojasnil trenutni predsedujoči Ekonomsko-socialnemu svetu (ESS), sicer tudi vodja Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam, Jakob Počivavšek.

Delodajalci so se za bojkot odločili, ker se premier Robert Golob ni odzval na njihov poziv, da se udeleži prve točke, namenjene razpravi o vodenju socialnega dialoga in kršitvah pravil o delovanju ESS-ja. Ogorčeni so namreč, ker se pogosto zakonodajni predlogi na vladi in v DZ-ju obravnavajo in sprejemajo "povsem mimo ESS-ja" in ker vladna stran na sejah ne zagotavlja sklepčnosti ali pa je ta na meji.

S tem se strinjajo tudi na sindikalni strani, kjer ob kršitvah v povezavi z usklajevanjem zakonodajnih predlogov opozarjajo tudi na kršitve glede rokov in posredovanja gradiv.

Premier prihoda nikoli ni potrdil, nov datum v usklajevanju

V kabinetu predsednika vlade so v sporočilu za javnost pojasnili, da se vlada zaveda pomena in vloge socialnega dialoga "in ga je zato takoj po volitvah tudi znova vzpostavila". Socialni dialog na ravni ESS-ja je bil namreč od maja 2021 do julija 2022 zaradi ocene sindikatov, da vlada Janeza Janše krši pravila ESS-ja, prekinjen.

Sorodna novica Delodajalci bodo v petek bojkotirali zasedanje socialnih partnerjev, ker ne bo premierja Goloba

"Kabinet predsednika vlade zaradi vnaprej predvidene odsotnosti premierja prihoda na sejo dne 23. junij ni nikoli potrdil, temveč s predsedujočim ESS-ja že usklajuje datum seje, na kateri bi lahko sodeloval tudi predsednik vlade," so zapisali v kabinetu. Da to usklajevanje poteka, je potrdil tudi Počivavšek.

ESS bi moral imeti ob vprašanju poteka socialnega dialoga na dnevnem redu še novelo pokojninskega načrta poklicnega zavarovanja, informacijo o izvajanju dejavnosti načrta za okrevanje in odpornost ter pravilnik o zagotavljanju varnosti in zdravja pri ročnem premikanju bremen.