Kacin je na vročem stolu predsednika LDS-a nasledil Antona Ropa. Foto: RTV SLO
Kacin je na vročem stolu predsednika LDS-a nasledil Antona Ropa. Foto: RTV SLO

Če ne mislite izzivati sprememb, ne glasujte zame.

Jelko Kacin, novi predsednik LDS-a
Anton Rop
Rop je LDS vodil od leta 2002. Foto: RTV SLO
Matej Lahovnik
Lahovnik je poleg Cerarjeve postal eden izmed preostalih dveh podpredsednikov stranke. Foto: RTV SLO
Zdenka Cerar
Cerarjeva je dobila več glasov za mesto podpredsednice kot njena protikandidatka Breda Krašna. Foto: RTV SLO
Janez Drnovšek
Drnovšek se tokrat udeležuje kongresa stranke, ki jo je nekoč uspešno vodil. Foto: RTV SLO

Za Kacina je glasovalo 220 delegatov, za njegovega glavnega tekmeca Iva Vajgla pa 133. Jožef Školč je kot tretji kandidat dobil 45 od 398 veljavnih glasov.

Podpredsednika stranke sta postala nekdanji gospodarski minister in sedanji poslanec Matej Lahovnik, ki je dobil 238 glasov podpore, in nekdanja ministrica za pravosodje Zdenka Cerar, ki je prejela 203 glasove. Lahovnikova protikandidata Milan M. Cvikl in Marko Pavliha sta prejela 86 oziroma 57 glasov, Breda Krašna pa je Cerarjevi ukradla 173 glasov.

Kacin za spremembe


Jelko Kacin, sicer tudi evropski poslanec, se je v predstavitvi svojega programa zavzel za odprtje novega poglavja strankinega delovanja.

Za kandidaturo se je odločil zaradi svojega minulega dela v stranki in na slovenskem političnem prostoru. Napovedal je precejšnje spremembe, ki bi stranko znova približale javnosti. "Če ne mislite izzivati sprememb, ne glasujte zame," je bil odločen.

Po njegovem je sicer stranka dosegla ogromno, kljub temu pa ji javnost mandata na lanskih parlamentarnih volitvah ni podaljšala. "Če smo se iz tega kaj naučili, bomo sedaj manj naduti, oholi in oblastni," je dejal pred izvolitvijo. Zato mora stranka začeti znova, saj jo Slovenija potrebuje, je dodal Kacin.

Vajgl in Školč nista razočarana
Poraženca tekme za predsedniško mesto Ivo Vajgl in Jožef Školč s številom glasov, ki so jima jih namenili delegati, nista nezadovoljna, saj nista imela nikakršnih pričakovanj. Njuno sodelovanje z novim predsednikom in prihodnji odnosi znotraj stranke pa so v veliki meri odvisni od načina vodenja novega predsednika Jelka Kacina.

Rop opozarja novo vodstvo
Dosedanji predsednik Anton Rop, ki je stranko vodil od l. 2002 in na kongresu ni kandidiral, je pred okoli 450 delegatov opozoril, da bo imelo novo vodstvo odgovorno nalogo pri utrditvi stranke, oblikovanju programske alternative vladi in dokazovanju, da zna LDS delovati tudi v opoziciji.

Zdrahe glede onemogočanja razprave
Kongres ni minil brez zapletov. Večina delegatov je namreč kljub protestom dela članstva podprla predlog delovnega predsednika Antona Anderliča, da delegati ne bodo razpravljali o predstavitvi kandidatov. Po njegovem so bili delegati še pred kongresom seznanjeni s programi kandidatov.

Nekdanji izvršni direktor Bogdan Biščak je zato kongres protestno zapustil, nekdanji podpredsednik stranke Slavko Gaber pa je dejal, da bi morali razpravo omogočiti, četudi bi jo zahteval samo en samcat delegat. Podobno je menil tudi Ivo Vajgl, ki je predlagal omejitev razprave delegatov na dve minuti.

Anderlič je tudi ta predlog zavrnil in odredil enourni odmor. Ko so delegati ponovno sedli skupaj, so se odločili, da bodo vendarle razpravljali o programih posameznih kandidatov.

Le še dva podpredsednika
Stranka je podprla tudi statutarne spremembe, ki namesto dosedanjih petih predvideva le še dva podpredsednika.

Delegati so razpravo o spremembah statuta glede števila podpredsedniških mest začeli s predlogom o treh podpredsedniških mestih namesto dosedanjih petih, od katerih bi bili dve mesti rezervirani za kandidata oz. kandidatki nasprotnega spola od predsednika stranke. Vendar pa so delegati nato kljub protestom nekaterih podprli predlog nekdanjega novogoriškega župana Črta Špacapana, da bi imela stranka le še dva podpredsednika nasprotnih spolov.

Drnovšek na kongresu svoje nekdanje stranke
Tokratnega kongresa liberalne demokracije se je udeležil tudi njen nekdanji dolgoletni vodja in zdajšnji predsednik Slovenije Janez Drnovšek.

V govoru je delegatom zaželel, da bi izvolili dobro vodstvo za prihodnost, tako da bi stranka lahko nadaljevala tradicijo, ki je bila vzpostavljena na začetku devetdesetih let. Drnovšek, ki med govorom ni podprl nobenega od kandidatov, je pojasnil, da je na kongres prišel izrazit podporo stranki, ki je v določeni krizi.

Tudi anketa na strani Kacina
V MMC-ju smo vas v anketi na spletnem portalu med 17. in 20. septembrom spraševali, kateri kandidat bi bil najprimernejši za predsednika LDS-a. Največ, 30 odstotkov, glasov je dobil Jelko Kacin, ki mu s 26 odstotki sledi Ivo Vajgl.

Za Jožefa Školjča je glasovalo devet odstotkov obiskovalcev portala, za Toneta Videnška pa pet odstotkov. Preostala slaba tretjina vprašanih ni vedela, za koga bi glasovala, ali pa jih to ni zanimalo. Vseh odgovorov je bilo 477.

Če ne mislite izzivati sprememb, ne glasujte zame.

Jelko Kacin, novi predsednik LDS-a