Foto:
Foto:
Anderlič iz protesta ni želel kandidirati za podpredsednika stranke.
Jožef Školjč je eden izmed glasnejših nasprotnikov sedanjega vodstva.

Ropa je podprlo 320 delegatov, 61 jih je bilo proti. Podpredsedniki so postali: Zdenka Cerar, Cveta Zalokar Oražem, Marko Pavliha, Rudi Moge in Jelko Kacin. Povsem
se je prenovila tudi sestava izvršilnega odbora, sicer pa je kongres potekal v znamenju analize volilnega poraza in poenotenju stranke.

Nova ekipa je večkrat zagotovila, da bo poskrbela za temeljito prenovo strankine vizije za prihodnja leta.

Za presenečenje je poskrbel dolgoletni podpredsednik stranke Tone Anderlič, ki ni kandidiral za podpredsednika. To je storil iz protesta proti povečanju števila podpredsedniških mest.

Po novem statutu generalnega sekretarja ne bo več volil kongres, ampak svet stranke na predlog predsednika. Povečali bodo tudi število podpredsednikov iz treh na pet. Sprejet je bil še predlog o ustanovitvi vlade v senci.

Rop: Krivi so stari grehi
Nekdanji premier Anton Rop za poraz na volitvah krivi stare grehe. Meni, da morajo s kongresa poslati sporočilo, da LDS je in zmore biti enoten. Povedal je, da svojega prispevka k uspešnemu razvoju Slovenije ne smejo pozabiti.

V razpravi, ki je sledila predstavitvi analize neuspeha stranke na prejšnjih parlamentarnih volitvah, je poslanec Matjaž Švagan izrazil nezadovoljstvo z odmikom od dolgoletnega predsednika stranke Janeza Drnovška in premikom v levo.

Jožef Školč, eden najostrejših Ropovih kritikov, je v govoru kongres označil kot kongres zamujenih priložnosti. V stranki ne vidi možnosti in volje za spremembe. Po porazu na volitvah naj bi zgolj reševali vodstveno ekipo, namesto da bi iskali alternativo zanjo.

Švagan nasprotuje Ropu
Rop se za odstop ni odločil zato, ker je menil, da bi stranka tako veliko izgubila, če bi v vmesnem času do kongresa morala iskati vršilce dolžnosti. Kljub temu je bila glasna struja kritikov v stranki na čelu s poslancem LDS-a Matjažem Švaganom, ki je vztrajala pri zahtevi po odstopu. Menili so, da bi moral Rop in njegova ekipa odgovarjati za poraz na volitvah, saj je to normalna praksa v demokracijah na Zahodu.