Meteorologi napovedujejo, da se bodo temperature dvignile tudi do 38 stopinj Celzija. Foto: EPA
Meteorologi napovedujejo, da se bodo temperature dvignile tudi do 38 stopinj Celzija. Foto: EPA
Zdravnik Hrvoje Reschner

Takšne temperature lahko povzročijo zdravstvene težave, ki so jim najbolj izpostavljeni otroci, starejši, ljudje z duševnimi motnjami, s prekomerno težo in kroničnimi boleznimi, predvsem srčni bolniki in tisti s povišanim krvnim tlakom.

Zdravnik Hrvoje Reschner je opozoril, da lahko dalje obdobje visokih temperatur povzroči kožne izpuščaje, utrujenost, vročinske krče, izgubo zavesti, izčrpanost in celo kap.

Veliko vode, lahka hrana in zaščita pred soncem
Zdravniki zato priporočajo dnevno vsaj dva litra popite tekočine, ni pa priporočljivo uživanje alkoholnih, kofeinskih ali zelo sladkih pijač, saj povečajo odvajanje vode iz telesa. Srčnim bolnikom lahko preveč tekočine tudi škoduje, zato naj se o tem pogovorijo z osebnim zdravnikom.

Hrana naj bo lahka in manj kalorična, raje jejte manjše obroke in te večkrat na dan. Zaužiti je treba veliko sadja in zelenjave. Hrana se na vročini hitreje pokvari, zato je dobro, da ste na to pozorni in se tako izognete zastrupitvi.

Fizične dejavnosti naj bodo omejene na jutra in večere, čez dan pa se zadržujte v zaprtih prostorih. Telesu zelo prija hladna prha ali kopel, pred soncem pa zaščita s sončnimi očali, pokrivali in z zaščitno kremo.

Seveda so vsem dobrodošle klimatske naprave, a Reschner opozarja, da naj se jih uporablja preudarno. Temperatura naj bo samo pet stopinj nižja od zunanje.