Kaj bo z nekaterimi pravicami, kot je, denimo, odmor za malico, še ni jasno. Foto: MMC RTV SLO
Kaj bo z nekaterimi pravicami, kot je, denimo, odmor za malico, še ni jasno. Foto: MMC RTV SLO
Vlada še v reformo trga dela

Socialni partnerji so namreč na seji ekonomsko-socialnega sveta obravnavali cilje sprememb omenjenega zakona, niso pa še govorili o konkretnih rešitvah.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Dušan Semolič je povedal, da je bil govor o osmih ciljih, med partnerji pa večjih razlik ni bilo, saj se vsi zavzemajo za prilagoditev zakonodaje staranju delavcev in za rešitev razlik med delavci, zaposlenimi za nedoločen čas, in tistimi, ki opravljajo bolj negotove oblike dela.

Težava bo po Semoličevem mnenju v podrobnostih. V ZSSS-ju so namreč proti zniževanju pravne varnosti in pravic delavcev, ki delajo na delovnih mestih za nedoločen čas. Poleg tega je zanje nesprejemljivo tudi ukinjanje polurnega odmora za plačano malico, skrajševanje rokov za odpust in zniževanje odpravnin.

"Mi smo zadovoljni s celim paketom ciljev," pa je dejal generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole. "Za nas je pomembno, da smo danes dorekli, da ne govorimo več o prožni varnosti, ampak o varni prožnosti, torej prožnosti delovnih razmerij, kar je naš poglavitni cilj," je dodal.

Svetlik: V materialne pravice ne bomo posegali
Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je pojasnil, da sta tako delodajalska kot sindikalna stran izrazili željo, da ministrstvo zdaj pripravi konkreten predlog sprememb, kar bodo naredili v naslednjih nekaj tednih. Nato bo po Svetlikovih besedah sledila bolj konkretna razprava. Dodal je, da o posameznih rešitvah za zdaj še ne more govoriti, da pa vladna stran ne misli posegati v t. i. materialne pravice in da bo pri vprašanjih, kot sta malica in prevoz, zelo restriktivna.

Med cilji sprememb zakona so, tako Svetlik, uskladitev zakona s sklepi ustavnega sodišča, večja prožnost pri sprejemanju, premeščanju in odpuščanju delavcev ter učinkovitejši in hitrejši postopki zaposlovanja.

Vlada še v reformo trga dela