Vladni koaliciji že drugič ni uspelo odstaviti predsednika parlamenta Igorja Zorčiča. Foto: BoBo
Vladni koaliciji že drugič ni uspelo odstaviti predsednika parlamenta Igorja Zorčiča. Foto: BoBo

Nadaljnje poteze vladne koalicije bodo znane na začetku prihodnjega tedna. Koalicija ima na voljo tri možnosti: vrnitev gospodarskega ministra Zdravka Počivalška med poslance, sobivanje z opozicijskim predsednikom državnega zbora Igorjem Zorčičem do konca mandata in vezavo zaupnice premierja Janeza Janše na predlog o Zorčičevi razrešitvi.

Delo državnega zbora je oteženo, ni pa blokirano, razmere po že drugi neuspeli razrešitvi predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča ocenjuje vodja poslancev SDS-a Danijel Krivec in pri tem navaja glasovanja o zakonodajnih predlogih. "Zakoni potekajo, glasovanja so normalna, koordinacije od predsednika državnega zbora pa ne čutimo, to je treba pač odpraviti," je povedal Krivec.

Bo premier Janez Janša na glasovanje vezal zaupnico vladi? Foto: EPA
Bo premier Janez Janša na glasovanje vezal zaupnico vladi? Foto: EPA

Zato bodo v koaliciji, kot so napovedali, čim prej poskusili še tretjič razrešiti Igorja Zorčiča. Na vprašanje, ali bo premier Janša na predlog o Zorčičevi razrešitvi vezal zaupnico, Krivec odgovarja: "To je v njegovi pristojnosti, on se bo odločil, kaj bo pri tretjem glasovanju, seveda tudi ta možnost obstaja."

Medtem politični analitik Miro Haček ocenjuje, da se bo morala koalicija odločiti, da se v poslanske klopi vrne gospodarski minister Zdravko Počivalšek ali pa, da bo do konca mandata, kadar koli ta že bo, sobivala z opozicijskim predsednikom državnega zbora. "To bo nedvomno vplivalo na njene zmožnosti parlamentarnega delovanja," je še dejal Haček.

Če državni zbor po oceni koalicije ni blokiran, ko gre za potrjevanje zakonodajnih predlogov, pa se utegne koaliciji znova zaplesti pri imenovanju nove ministrice oziroma ministra za pravosodje. In kako je z možnostjo predčasnih volitev? Kljub protestom in številnim opozicijskim pozivom k predčasnim volitvam ima ključe do njih v žepu premier Janša, pri katerem pa je malo verjetno, da bi s položaja odstopil.

Kakšni bodo naslednji koraki Janševe vlade?