Ameriški najemnik za letalo plačuje 125.000 dolarjev na mesec. Foto: RTV Slovenija
Ameriški najemnik za letalo plačuje 125.000 dolarjev na mesec. Foto: RTV Slovenija
Koliko nam prinaša falcon?

Vlada za zdaj še ne ve, ali bo najem falcona 2000 EX podaljšan ali bo letalo morala upravljati sama, poroča Radio Slovenija. Ameriškemu najemniku namreč v soboto začne teči 60-dnevni rok, da se odloči, ali vrne letalo slovenski vladi.

Letalski strokovnjak Boris Knific je prepričan, da bi bila najboljša rešitev ponovna oddaja falcona, a opozarja, da bo med recesijo najemnina še nižja, kot je bila zdaj. V prid oddaji letala v najem po njegovem mnenju govori tudi to, da so razpustili ekipo "vladnih pilotov".

Iz vladnega kabineta odzivov na to še ne dajejo, saj želijo najprej počakati na odločitev ameriškega podjetja.

Naložba se še ni poplačala
Slovenija je za falcona odštela 37 milijonov dolarjev, v zadnjih petih letih pa je zanj iztržila le 7 milijonov in pol. Slovenski državniki so se v tem času vozili z drugimi najetimi letali, zanje pa je država plačala okoli 3,6 milijona evrov, poroča TV SLO. Tudi danes se je predsednik vlade Borut Pahor v Bruselj odpeljal s posebnim letalom. Iz vladnega kabineta so sporočili, da je to izjema, saj je imel pred odhodom še obveznosti v Sloveniji.

Zgrajen je bil že "hanger", a so falcona dali v najem
Falcon je kupila vlada Janeza Drnovška, čeprav so že takrat nekateri strokovnjaki opozarjali, da bi bilo najbolje, če bi kupili poslovno cesno ali canaderja in ga priključili Adrijini floti, uporabljali pa bi ga le po potrebi. A ker se je takratna vlada odločila za to dražje letalo, bi bilo po mnenju mnogih najbolje, če bi ga tudi uporabljali. Na Brniku so namreč zanj zgradili "hanger" in sestavili ekipo pilotov in osebja, a se je vlada Drnovškovega naslednika Antona Ropa odločila, da letalo ponudi v najem.

A. S.

Koliko nam prinaša falcon?