Ime kandidata za novega ministra, pristojnega za lokalno samoupravo, še ni uradno znano. Foto: RTV SLO
Ime kandidata za novega ministra, pristojnega za lokalno samoupravo, še ni uradno znano. Foto: RTV SLO
Kandidata naj bi že izbrali

Ministrica Zlata Ploštajner je namen o odstopu predsedniku vlade sporočila v petek, v ponedeljek pa je pojasnila, da odhaja iz osebnih in zdravstvenih vzrokov. Pri DeSUS-u, ki je ob oblikovanju vlade dobil omenjeni resor, so kandidata začeli iskati že pred tremi tedni, ko je Ploštajnerjeva prvič omenila odhod, in izbrali tri kandidate.

"Ponudil tisto ime, ki je bilo najbolj primerno"
Z imeni vseh treh, javnosti sicer neznanih, kandidatov je predsednik DeSUS-a Erjavec odšel na sestanek s predsedniki koalicijskih strank. Po sestanku je Erjavec dejal, da je ponudil tisto ime, ki je po mnenju DeSUS-a najbolj ustrezno. Po njegovih besedah se je predsednik vlade Borut Pahor strinjal, da bo v prihodnjih dneh s kandidatom opravil pogovor, nato pa bodo sprejete nadaljnje odločitve.

Kot že zapisano, imena kandidata še niso razkrili, Erjavec je povedal le, da je izbrani doktor znanosti iz vzhodnega dela Slovenije in član stranke DeSUS, a da je izbira potekala na podlagi strokovnih referenc. "Ne gre za aktivnega politika, ampak za strokovnjaka, ki deluje v znanstveni sferi in mu je to mesto zlasti strokovni, ne politični izziv," je še pojasnil Erjavec.

Uradno minister odstopi šele, ko o tem seznani DZ
Funkcija ministru, ki je odstopil s položaja, v skladu s poslovnikom državnega zbora preneha takrat, ko se z odstopom seznani državni zbor. Predsednik vlade pa mora novega ministra državnemu zboru predlagati v desetih dneh po prenehanju funkcije, lahko pa državni zbor tudi obvesti, da jo bo opravljal sam ali začasno poveril drugemu ministru.

Ko je predlog vložen, se mora kandidat najpozneje v sedmih dneh predstaviti pristojnemu delovnemu telesu, predsednik odbora pa mora najpozneje v dveh dneh po predstavitvi poročilo o predstavitvi poslati predsedniku državnega zbora in premierju. Premier lahko v treh dneh od prejetja poročila predlog kandidature umakne in predlaga novega kandidata.

Kandidata naj bi že izbrali