Ministra za zdravje je poleti zadela blažja možganska kap, ministrica za lokalno samoupravo pa je včeraj zaradi slabosti zapustila sejo vlade. Foto: MMC RTV SLO
Ministra za zdravje je poleti zadela blažja možganska kap, ministrica za lokalno samoupravo pa je včeraj zaradi slabosti zapustila sejo vlade. Foto: MMC RTV SLO
Vlada
Do spremembe bo prišlo vsaj na enem ministrskem stolčku. Foto: MMC RTV SLO
Odhod dveh ministrov

O napovedih odstopa obeh ministrov je sprva na delovnem posvetu predsedstva Socialnih demokratov člane obvestil premier in predsednik stranke Borut Pahor, čigar vlada bo 21. novembra zaznamovala prvo obletnico od imenovanja.

Minister Borut Miklavčič pa je zatem javnost obvestil, da odstopa še ni ponudil, saj je to odvisno od njegovega zdravstvenega stanja. Zdravniki mu, kot je pojasnil, le težko dovoljujejo štiriurno delovno obveznost, zato bosta oba s premierjem do konca leta razmišljala o tem vprašanju.

Kot je poročala TV Slovenija, naj bi želel minister Miklavčič pred odhodom doseči še sprejetje zakona o zdravstveni dejavnosti.

DeSUS že išče zamenjavo
Ministrica za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ploštajnerjeva pa je medtem pojasnila, da odhaja iz osebnih in zdravstvenih razlogov. Več naj bi povedala v začetku prihodnjega tedna.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je povedal, da je ministrica o odstopu razmišljala že nekaj časa in tudi njega seznanila s tem. Tako so v stranki že začeli evidentirati kandidate za ministrsko mesto. Erjavec je dodal, da ima stranka "nekaj dobrih imen", a več bo znanega, ko bo odločitev Ploštajnerjeve dokončna. Imena bodo usklajevali s premierjem in z drugimi koalicijskimi strankami, je še napovedal.

SD novih kandidatov še ni iskal
V SD-ju so povedali, da na seji o rekonstrukciji vlade niso razpravljali, prav tako pa tudi niso iskali novih kandidatov za ministra. Na vprašanje o podrobnostih odstopa je Denis Sarkič, predstavnik stranke za strateško komuniciranje, odvrnil, da je to odločitev ministrov.

Sarkič je zanikal navedbe, da naj bi se stolček majal tudi ministru za promet Patricku Vlačiču.

Kaj sledi?
Ministra v odstopu morata do imenovanja naslednikov opravljati tekoče posle. Predsednik vlade pa mora v desetih dneh po prenehanju funkcije ministra predlagati novega kandidata ali obvestiti državni zbor, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo zaupal drugemu ministru.

Predlagani ministrski kandidat se mora pred imenovanjem predstaviti pristojni komisiji državnega zbora in odgovarjati na njena vprašanja.

Miklavčiča avgusta zadela blažja možganska kap
Ugibanja o morebitnem odstopu ministrice Ploštajnerjeve so se v javnosti pojavila v zadnjih dneh, nekoliko starejše pa so špekulacije o odhodu njenega kolega, pristojnega za zdravje. Miklavčič je avgusta zaradi blage možganske kapi prekinil letni dopust. Ker je slabost občutil na dopustu ob hrvaškem morju, so ga najprej sprejeli v šibeniški bolnišnici, nato pa so ga prepeljali v ljubljanski klinični center. Po vrnitvi na ministrstvo je delal le štiri ure dnevno. Vsak dan je obiskoval fizioterapijo, moral pa bi opraviti tudi rehabilitacijo v zdravilišču in preživeti še približno tri mesece bolniškega dopusta, a si tega "ne more privoščiti", je dejal takrat. 14. avgusta so na ministrstvu za zdravje dejali, da minister ne razmišlja o odstopu.

Na napovedane spremembe so se že odzvali v največji opozicijski stranki SDS, kjer menijo, da odstopi in zamenjave posameznih ministrov ne bodo rešili vprašanja slabega delovanja vlade.

Odhod dveh ministrov