Kožar je rojen leta 1944, ima srednješolsko izobrazbo in je bil zaposlen v logistiki. Zdaj je upokojenec. Foto: RTV SLO
Kožar je rojen leta 1944, ima srednješolsko izobrazbo in je bil zaposlen v logistiki. Zdaj je upokojenec. Foto: RTV SLO

"Mislim, da bi s pomočjo javnosti lahko rešili bistvene stvari v Sloveniji, ki jih sicer nihče ne rešuje," je o svojih razlogih za vnovično kandidaturo za MMC dejal Kožar.

Prepričan je namreč, da funkcija predsednika države ni le simbolična. "Predsednik bi moral biti dejavno vključen v dogajanja ter s pomočjo vodij političnih strank in pritiskom javnosti nekaj narediti, da ne bi drveli v propad, kot se dogaja zdaj."

Program je isti kot na predhodnih volitvah
Kožar je kandidiral že na predsedniških volitvah v letih 2002 in 2007. Pravi, da ima tudi tokrat isti volilni program, ki je socialno naravnan. "Ne delam nobenih kalkulacij, prek predvolilnih srečanj želim bolj na široko razložiti, kaj si upam, kaj lahko naredim. Potem bomo videli, kako se bo tehtnica nagnila," dodaja.

Kandidiral bo s podpisi državljanov, ki mu jih sicer v prejšnjih poskusih ni uspelo zbrati v dovoljšnem številu. Za vložitev kandidature je potrebnih 3.000 podpisov volivcev.

Kandidata tudi Zver in Türk
To je tretja najava kandidature v tem mesecu. Na začetku marca so v SDS-u potrdili svojega kandidata Milana Zvera, pred dnevi pa je odločitev, da bo kandidiral za nov mandat, sporočil tudi trenutni predsednik države Danilo Türk.