Gradnja mariborske medicinske fakultete stoji že skoraj dve leti. Foto: Umetnostna galerija Maribor
Gradnja mariborske medicinske fakultete stoji že skoraj dve leti. Foto: Umetnostna galerija Maribor

Franc Kangler se je za pismo ministru za visoko šolstvo Gregorju Golobiču odločil, ker "dovolj dolgo gleda neumnosti, ki se dogajajo v zvezi z gradnjo nove fakultete". Dejal je, da ima iz dneva v dan večji občutek, da nekdo v Ljubljani nasprotuje, da bi Maribor dobil prostore za sodobno medicinsko fakulteto. Zapisal je še, da bi Golobič "kot minister, pristojen za področje visokega šolstva, moral biti prvi, ki si prizadeva za to, da gradnja končno steče. Vi pa samo opozarjate na to, da projekt ne poteka v skladu s predvideno dinamiko, da je ogroženo pridobivanje evropskih sredstev in da naj se končno izbere izvajalec gradnje," je poročal Večer.

Na ministrstvu za visoko šolstvo očitke zavračajo in pravijo, da Kangler očitno ne pozna poteka dogodkov in pristojnosti ministrstva. Mitja Valič, direktor direktorata za investicije na ministrstvu, je dejal, da pismo razumejo kot politično deklaracijo, pospremljeno z lobistično primesjo gradbenih podjetij, ki se ne morejo sprijazniti z odločitvijo neodvisne revizijske komisije. "Skupaj z dekanom medicinske fakultete in službo vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko intenzivno iščemo skupne rešitve, vendar je za to očitno malo posluha tako pri vodstvu univerze kot pri Mestni občini Maribor."

Do izbire izvajalca z arbitražo?
Dekan medicinske fakultete Ivan Kranjc odgovarja, da je nad postopki ministrstva in njegovim mačehovskim odnosom do Maribora ogorčen. Pojasnil je, da ne more razumeti, kako lahko projekt, katerega dokumentacija je dokončana, dobrih 30 milijonov evrov za gradnjo objekta pa zagotovljenih, stoji že dve leti. Za zamudo je po njegovih besedah poleg zakonodaje o javnih naročilih krivi tudi Golobiča, ki osem mesecev univerzi ni dal dovoljenja, da objavi razpis za oddajo del. Poleg tega ministrstvo že več kot eno leto fakulteti ne vrne 700.000 evrov za financiranje tehnične dokumentacije. Glavni tajnik Univerze v Mariboru Boštjan Brumen je povedal, da je uradno stališče univerze, da je zastoj pri gradnji nastal zaradi pritožb gradbenikov oziroma posledično pritožbenih postopkov.

Ker se pritožbeni postopki lahko še vlečejo, na univerzi razmišljajo, da bi izbiro izvajalca opravili z arbitražo. A pravne predpise glede tega še proučujejo. Projektu sicer grozi tudi izguba 25 milijonov evrov evropskih sredstev.