Gorškov odstop vzbuja ugibanja, da je bil politično izsiljen. Foto: BoBo
Gorškov odstop vzbuja ugibanja, da je bil politično izsiljen. Foto: BoBo
Zakaj je v resnici odstopil Janko Goršek

Še vedno odmeva včerajšnji odstop direktorja policije Janka Gorška. Ali je res odstopil zaradi povsem različnih pogledov na vodenje policije z notranjim ministrom Vinkom Gorenakom, kot je včeraj zatrdil sam, ali pa gre za politično podrejanje slovenske policije, kot trdijo v opozicijskih strankah?
Pod drobnogledom pa je tudi že Gorškov naslednik - Karol Turk. Ta namreč že izpolnjuje pogoje za upokojitev in bi ga po vladnem supervarčevalnem zakonu že 1. avgusta lahko prisilno upokojili.

Karol Turk, dozdajšnji namestnik direktorja policije, neuradno pa tudi prijatelj notranjega ministra Vinka Gorenaka, je v policiji zaposlen že 32 let. A kariere očitno še ne namerava končati - namesto odhoda v pokoj bo oktobra očitno prevzel vodenje policije.
Čim krajša podaljšanja pogodb
Na policiji so novinarjem TV Dnevnika potrdili, da Turk res izpolnjuje pogoje za upokojitev, in hkrati pojasnili, da je eden tistih, ki so mu predstojniki - kot to dopušča ZUJF - zaradi nujnih potreb podaljšali pogodbo za dve leti z možnostjo še dodatnega podaljšanja.
Na ministrstvu za javno upravo pa pravijo, da zakon to sicer mogoča, a hkrati pojasnjujejo, da je namen zakona vendarle ta, da podaljšana delovna razmerja trajajo čim manj časa, in še to takrat, ko so res nujno potrebna. Turka je za svojega naslednika predlagal Goršek.

Goršek je dobro vodil policijo, meni nekdanji poveljnik slovenske milice Pavle Čelik, a menjava na vrhu na delo policije - kot pravi - ne sme vplivati.
Neodvisna profesionalnost
"Če je bila policija profesionalna, kot pravijo, da je, to ne more nič vplivati. Oni delajo naprej po zakonu, pa ni pomembno, ali je gor Goršek, Poršek ali Još, to ni važno," meni Čelik.

Še vedno pa se ugiba o razlogih za Gorškov odstop. Uradno je šlo za nepremostljive poglede na delovanje policije z ministrom Gorenakom, a so se v ozadju ves čas pojavljali očitki in obtožbe predvsem zaradi delovanja policije v aferah Baričevič in Nacionalni preiskovalni urad, sodu pa naj bi dno izbila aretacija Vladimirja Voduška, ki je dan prej na svoji televiziji gostil premierja Janšo.

Zakaj je v resnici odstopil Janko Goršek