KAS-ova naloga je pripraviti pogoje za imenovanje predstavnikov v organe upravljanja gospodarskih družb, kjer ima država lastniški oziroma solastniški delež. Foto: MMC RTV SLO
KAS-ova naloga je pripraviti pogoje za imenovanje predstavnikov v organe upravljanja gospodarskih družb, kjer ima država lastniški oziroma solastniški delež. Foto: MMC RTV SLO
Bogomir Kovač
Člani KAS-a so oblikovali temeljno podlago novega načina kadrovanja, in sicer strokovne kriterije, ki bodo zavezovali tako predlagatelje kandidatov za nadzornike kot tudi KAS, ki bo odločal o njihovi ustreznosti. Tako je že v nekaj dneh pričakovati javni poziv k prijavi, je po torkovem vrhu koalicije pojasnil predsednik KAS-a Bomogmir Kovač. Foto: RTV SLO

Tisti, ki odloča, mora imeti tudi odgovornost. Naj vlada in koalicija imenujeta ljudi, vendar naj za njih tudi prevzameta odgovornost in omogočita nadzor opoziciji, kot je to storila prejšnja vlada

izjava za javnost na spletni strani SDS-a

Kot je za našo spletno stran povedala članica KAS-a Milena Pervanje iz podjetja Personal kadrovsko svetovanje, je KAS posvetovalno in svetovalno telo vlade. To pomeni, da pri svojih priporočilih glede kadrovanja ne bo imel zadnje besede - ta bo pripadla ministrom in drugim pristojnim.

"Pri vprašanju kadrov ne bo rubrike strankarske pripadnosti"
Kadrovsko-akreditacijski svet, ki bo vladi pomagal pri izbiri strokovnih kandidatov za člane nadzornih svetov podjetij, v katerih ima država lastniški delež, bo po njenih besedah pri vprašanju imenovanja kadrov upošteval zgolj strokovno osnovo. Prav v tem, da pri ocenjevanju kandidatov ne bo imel nobene "rubrike strankarske pripadnosti", naj bi se tudi razlikoval od današnjega načina kadrovanja, je zatrdila M. Pervanje.

Ministri, Kad in Sod se bodo lahko na KAS obrnili s svojimi prošnjami za predloge glede posameznih kadrov. Na KAS se bodo lahko obrnili tudi s svojim mnenjem o posameznikih, svet pa bo na to podal tudi svojo oceno.

Merila in prve naloge KAS-a še niso znani
Na vprašanje, katere bodo prve naloge KAS-a, je M. Pervanje odgovorila, da tega za zdaj ni mogoče reči, saj naj bi KAS začel delovati po 22. januarju, ko naj bi bila na seji vlade sprejeta merila KAS-a, ki so jih oz. jih bodo pripravili njegovi člani. Takrat naj bi potrdili tudi poslovnik sveta.

Naj spomnimo, da bodo KAS sestavljali strokovnjaki s področij gospodarstva, korporativnega upravljanja in kadrovskega menedžmenta, in sicer Borut Bratina, Jože Glazer, Samo Hribar Milič, Franc Jamšek, Bogomir Kovač, Milena Pervanje in Danica Purg.

M. Pervanje v svet sprejeta na priporočila stroke
Kot je zase dejala M. Pervanje, je bila sama v svet sprejeta glede na priporočila stroke, in sicer kot avtorica številnih člankov s področja kadrovanja, objavljenih v Financah, in predavanj na to temo.

Za nekaj pojasnil o KAS-u smo poprosili tudi njegovega predsednika Bogomirja Kovača z Ekonomske fakultete v Ljubljani, toda na odgovore še čakamo.

SDS: Zadeva spominja na situacijo izpred leta 1990
Na ustanovitev KAS-a pa so se že odzvali na spletni strani SDS-a, kjer menijo, da poskuša Pahorjeva vlada z ustanavljanjem raznih svetov le skriti svoje politične apetite po kadrovanju. "Glavna tema včerajšnjega koalicijskega srečanja so bili kadri, ne pa težave delavcev zaradi gospodarske krize."

"Sklep koalicije, da bodo ustanovili podobne organe na področju družbenih organizacij, pa spominja na situacijo izpred leta 1990, ko so imeli take organe na vseh ravneh socialistične zveze. Različne kadrovske komisije in svete, ki so delale prvo selekcijo kadrov, preden jih je imenovala Partija," so zapisali ter dodali, da naj bi postopke vodila stroka, kar pa po menju največje opozicijske stranke ne drži, saj gre za člane Foruma 21, vidne politike in celo kandidate na predsedniških volitvah.

Ustanavljanje takšnih svetov naj bi le zamegljevalo odgovornost. "Tisti, ki odloča, mora imeti tudi odgovornost. Naj vlada in koalicija imenujeta ljudi, vendar naj za njih tudi prevzameta odgovornost in omogočita nadzor opoziciji, kot je to storila prejšnja vlada," zaključujejo izjavo.

Marjetka Nared / B. K.
marjetka.nared@rtvslo.si

Tisti, ki odloča, mora imeti tudi odgovornost. Naj vlada in koalicija imenujeta ljudi, vendar naj za njih tudi prevzameta odgovornost in omogočita nadzor opoziciji, kot je to storila prejšnja vlada

izjava za javnost na spletni strani SDS-a