Tanka moti tudi to, da se Pahorjeva vlada noče opredeliti do predlogov zakonov, ki jih je pripravila vlada pod vodstvom Janeza Janše. Foto: MMC RTV SLO
Tanka moti tudi to, da se Pahorjeva vlada noče opredeliti do predlogov zakonov, ki jih je pripravila vlada pod vodstvom Janeza Janše. Foto: MMC RTV SLO
Danilo Türk in Haris Silajdžić
Pri SDS-u so izračunali, da bi Türk s svojo 12-člansko delegacijo za skoraj 90.000 evrov z redno letalsko linijo Adrie Airways v Sarajevo letel kar 13-krat. Foto: Reuters

Za pismo javnosti se je Jože Tanko odločil tudi zato, ker je koalicija na kolegiju pri predsedniku državnega zbora zavrnila zahtevo SDS-a, da se na dnevni red uvrstita tudi zakon o dohodnini in zakon o davku na dohodek od pravnih oseb. Pri SDS-u namreč menijo, da bi zakona gospodarstvu omogočila mnogo prijaznejši vstop v naslednje poslovno leto, za katerega se pričakuje, da bo precej težko.

Hkrati tudi menijo, da bi s tem ukrepom izboljšali konkurenčost in produktivnost ter vplivali na ohranitev delovnih mest in socialno varnost državljanov.

Ukrepi šele drugo leto
Tanka moti tudi to, da se Pahorjeva vlada noče opredeliti do predlogov zakonov, ki jih je pripravila vlada pod vodstvom Janeza Janše. V SDS-u so mnenja, da bodo ukrepi, ki jih obljublja vlada, spretjeti šele drugo leto. Ob tem Tanko vladi očita tudi, da se raje ukvarja s kadrovskimi zamenjavami.

"Neopravičljiva razspinost"
V Slovenski demokratski stranki so se oglasili tudi zaradi novice o dragem najemu letala za predsednika Danila Türka ob njegovem obisku Bosne in Hercegovine.

Kot sporočajo, so zgroženi nad "neopravičljivo razsipnostjo", še zlasti na pragu največje finančno-gospodarske krize v zadnjih desetletjih. "To je nezaslišano, predrzno in ni opravičljivo z nikakršnimi navedbami in pojasnili o protokolarnih obvezah," so ostri v stranki.

Polet za 162 plač
Pri SDS-u so izračunali, da Türkov polet znaša 162 delavskih mesečnih plač, če pa bi 13-članska delegacija, ki je oktobra potovala v BiH, letela z redno linijo Adrie Airways, bi se lahko na obisk odpravila kar trinajstkrat.

K tem podatkom dodajajo še informacijo, da je Janez Janša letos za letalske stroške porabil 86.000 evrov, čeprav je bilo to v času predsedovanja Evropski uniji.

Državni zbor v torek
Sicer pa bo naslednji teden izredna seja državnega zbora, na kateri bodo obravnavali novelo zakona o prevozih v cestnem prometu in novelo zakona o varstvu kulturne dediščine ter potrdili mandate nadomestnim poslancem.

S. Z.