Poleg predlaganih rešitev bo po Janševem mnenju treba sprejeti še nekatere druge. Stanovanjska olajšava, na primer, se mu zdi dobrodošel ukrep. Foto: MMC RTV SLO
Poleg predlaganih rešitev bo po Janševem mnenju treba sprejeti še nekatere druge. Stanovanjska olajšava, na primer, se mu zdi dobrodošel ukrep. Foto: MMC RTV SLO

SDS je vlado še pozval, naj skrajša plačilne roke v primerih, kjer je plačnik oziroma naročnik država, s 60 na 15 dni. Pahor je na ponedeljkovem gospodarskem vrhu namreč napovedal skrajšanje plačilnih rokov na 30 dni. Skrajšanje plačilnih rokov bi namreč pomenilo pomembno finančno injekcijo za slovensko gospodarstvo, še posebej za majhna in srednje velika podjetja ter obrtništvo, ko je likvidnost podjetij velika težava, je pojasnil nekdanji premier in predsednik stranke Janez Janša.

Kot je znano, je Janševa vlada predlagala noveli zakonov o davku od dohodkov pravnih oseb in o dohodnini, s katerima bi država uvedla nekaj ukrepov za razbremenitev gospodarstva. Znižale naj bi se davčne stopnje, povečale olajšave za vlaganje v raziskave in razvoj ter znova uvedla splošna investicijska olajšava.

V SDS-u so pričakovali, da se bo vlada do predlogov opredelila, jih nadgradila, spremenila ali podprla take, kot so bili, a se ni zgodilo nič, zato bodo, kljub temu da novi vladi dopuščajo določen čas za to, da spozna situacijo in jo analizira, vendarle vztrajali pri tem, da se pospešijo določeni postopki. Janša je dodal, da se predlogi, ki so jih dali, nanašajo že na letošnje leto. Vlado bodo tako pozvali, da se čim prej opredeli do teh predlogov, da jih sprejme po nujnem postopku in da je seja državnega zbora še letos.

Izvršilni odbor stranke pa se je dotaknil tudi člana stranke Franca Pukšiča, ki je pred kratkim izstopil iz poslanske skupine in namerava mandat nadaljevati kot samostojni poslanec. Pozvali so ga, naj znova razmisli o odstopu. Pogovore bodo v ožjem krogu nadaljevali prihodnji teden.

A. M.