Koalicijske partnerice se bodo srečevale vsak mesec na sestanku in tako razreševale morebitna nesoglasja. Foto: MMC RTV SLO
Koalicijske partnerice se bodo srečevale vsak mesec na sestanku in tako razreševale morebitna nesoglasja. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor
Pahor zanika, da bi težave in nesoglasja glede kadrovskih vprašanj načela vladajočo koalicijo. Foto: EPA
Usklajevanje koalicije
Koalicija tudi o Hrvaški
Prvi vrh koalicije

Prvi koalicijski vrh je prinesel zavezo partneric, da bo odslej pri kadrovanju vlade imel poglavitno vlogo kadrovsko-akreditacijski svet (KAS).

Merila KAS-a naj bi bila sprejeta na seji vlade prihodnji teden. Novi svet bo po besedah premierja Boruta Pahorja dokončno prekinil s slabo prakso političnih kadrovanj. "To bo izredno pomemben člen v nameri vlade, da imenuje najboljše med najboljšimi, ne pa politično lojalne," je še dodal Pahor.

Poleg kadrovanja pa so se v koaliciji pogovarjali tudi o pripravi 22 varčevalnih ukrepov, ki niso konkretizirani, po Pahorjevih besedah pa gre "za sistemske reze, ki bodo marsikoga zaboleli".

V koaliciji so se tudi dogovorili, da bo minister za finance pripravil koncept za prenos Kapitalske družbe na ZPIZ, kar je DeSUS zapisal v koalicijski pogodbi, začenja pa se tudi ponovno iskanje rešitev glede vojnih zakonov.

Koalicijski partnerji jasno o nezadovoljstvu zaradi kadrovanja
Sicer pa so v LDS-u izrekli svoje nezadovoljstvo z imenovanjem Dimitrija Rupla za posebnega odposlanca premierja za zunanje zadeve, Zaresu pa sta šla v nos predvsem imenovanje Draška Veselinoviča za predsednika uprave NLB-ja in sestava strateškega sveta za energijo.

Poleg tega je premier negodovanje doživel tudi zaradi nejasnih pristojnosti kadrovsko-akreditacijskega sveta. Pahor je sicer ponovno zatrdil, da stoji za odločitvijo za Rupla.

Golobič: Rupel si je postavil prava vprašanja
Po besedah predsednika Zaresa Gregorja Golobiča pa pri vprašanju Ruplovega statusa ne gre za vprašanje ideološkega vključevanja ali izključevanja, ampak za druge vidike. "Glede na to, da je Rupel sam izrazil možnost, da bi se odrekel posebnemu odposlanstvu, sem na sestanku osebno rekel, da na njegovo ramišljanje v tej smeri gledam pozitivno," je dejal Golobič in dodal, da je Rupel "na dnevni red svojega razmišljanja postavil prava vprašanja".

Predsednik Zaresa pa je po vrhu koalicije tudi dejal, da se bo preverilo izpostavljenost državnih bank v primerih t. i. spornih managerskih odkupov in da bo to tudi ustrezno sankcionirano. Preučene naj bi bile tudi vse pravne poti za sprožitev postopkov ugotavljanja odgovornosti članov nadzornih svetov v slabo delujočih podjetjih.

Erjavec zelo zadovoljen s sestankom
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je s sestankom vrha koalicije zelo zadovoljen, saj so se predstavniki koalicijskih strank po njegovih besedah poenotili v vseh odprtih vprašanjih.

Sicer pa so tako Erjavec in Golobič kot tudi predsednica Katarina Kresal in premier Borut Pahor prepričani, da je bil koalicijski vrh sklican v pravem času, predvsem zato, ker gre pri načinu kadrovanja vlade, tako Pahor, za oranje ledine in začetek nove politike. Dodal je, da so težave pričakovane, polemike pa dobrodošle, zanika pa, da bi težave in nesoglasja glede kadrovskih vprašanj načela vladajočo koalicijo.

Koalicijskega vrha so se udeležili tudi vodje poslanskih skupin Bojan Kontič (SD), Cveta Zalokar Oražem (Zares), Franc Žnidaršič (DeSUS) in Borut Sajovic (LDS). Na vrhu so sicer govorili tudi o vojnih zakonih, uresničevanju koalicijske pogodbe, prihodnjem ravnanju koalicije in o varčevalnih ukrepih.

Koalicijski sestanek enkrat na mesec
Za boljše sodelovanje koalicije bodo vodje poslanskih skupin koalicijskih strank podpisali tudi protokol, ki bo določal pravila sodelovanja in komuniciranja. Sicer pa se bodo koalicijske partnerice vsak mesec srečale na sestanku in tako razreševale morebitna nesoglasja.

KAS naj bi začel z delom v največ desetih dneh
Kadrovsko-akreditacijski svet, ki bo vladi pomagal pri izbiri strokovnih kandidatov za člane nadzornih svetov podjetij, v katerih ima država lastniški delež, bo po napovedih njegovega predsednika Bogomirja Kovača lahko delo začel v tednu oziroma največ destih dneh.

Njegovi člani so oblikovali temeljno podlago novega načina kadrovanja, in sicer strokovne kriterije, ki bodo zavezovali tako predlagatelje kandidatov za nadzornike kot tudi KAS, ki bo odločal o njihovi ustreznosti. Tako je že v nekaj dneh pričakovati javni poziv k prijavi. Ob tem je Kovač zavrnil slišane očitke, tudi ministrov, da nekatere odločitve stojijo prav zaradi KAS-a.

KAS-ova naloga je pripraviti pogoje za imenovanje predstavnikov v organe upravljanja gospodarskih družb, kjer ima država lastniški oziroma solastniški delež. Sestavljajo ga strokovnjaki s področij gospodarstva, korporativnega upravljanja in kadrovskega managementa, in sicer Borut Bratina, Jože Glazer, Samo Hribar Milič, Franc Jamšek, Bogomir Kovač, Milena Pervanje in Danica Purg.

Predsednica LDS-a pa tudi meni, da bi morali podobne KAS-e ustanovili tudi na drugih, negospodarskih področjih.

A. M. / B. K.

Usklajevanje koalicije
Koalicija tudi o Hrvaški
Prvi vrh koalicije