V Sloveniji naj bi že dveh letih dobili katoliško univerzo. Foto: EPA
V Sloveniji naj bi že dveh letih dobili katoliško univerzo. Foto: EPA

Vendar je med slovenskimi škofi že dosežen načelni dogovor, da bo k ustanovitvi pristopil celoten SŠK. Univerza naj bi imela sedež v Ljubljani, fakultete pa bodo predvidoma navzoče na raznih koncih Slovenije.

SŠK je zaenkrat sestavil delovno skupino, ki bo analizirala možnosti ter pripravila programe s področja humanistike, pedagogike, socialnih ved, menedžmenta in prava. Univerza naj bi tako vsaj z možnostjo podiplomskega študija začela delovati čez dve leti.

Slovenska prizadevanja je podprla tudi Mednarodna zveza katoliških univerz (IFCU) na svoji konferenci, ki je potekala v Lizboni od 13. do 17. novembra. Zveza je tudi ponudila pomoč na znanstveno-raziskovalnem področju.

Na ministrstvu še niso prejeli pobude
Na ministrstvu za visoko šolstvo so pojasnili, da se predstavniki ljubljanske nadškofije in ministrica Mojca Kucler Dolinar še niso srečali na nobenem sestanku. Na ministrstvu tudi še niso prejeli pobude za ustanovitev univerze. Povedali pa so, da odpirajo slovenski visokošolski prostor, pri tem ocenjujejo, da bi bilo v Sloveniji prostora za sedem do deset visokošolskih središč. Kdo jih bo ustanovil, je stvar pobudinkov, za vse pa veljajo enaki pogoji.