Foto:
Foto:
Kaučič: Postopki so jasni

Poslovnik DZ-ja v 28. členu določa, da ima poslanec pravico "skupaj z drugimi poslanci ustanoviti poslansko skupino, se včlaniti v že ustanovljeno poslansko skupino ali iz nje izstopiti in v njej enakopravno sodelovati". Druga alineja 29. člena pravi, da imajo pravico do ustanovitve poslanske skupine najmanj trije poslanci, enako pa velja za ustanovitev nove poslanske skupine (31. člen).

Poslovnik DZ-ja se predmeta sprememb v SNS-u dotika med 28. in 31. členom.

Postopkovne možnosti...
Vodja poslanske skupine obvesti predsednika DZ-ja o morebitnih spremembah sestave poslanske skupine v treh dneh po nastali spremembi in mu predloži njihove podpisane pristopne ali izstopne izjave.

... in vse manj podpredsednikov
Spomnimo - podobni zapleti v tem mandatu so že nastajali ob prestopih/izstopih poslancev iz LDS-a in ob ustanovitvi poslanske skupine Zares. Tovrstne spremembe dodobra premešajo sestavo delovnih teles, v konkretnem primeru pa tudi vodstvo DZ-ja, saj je Sašo Peče tudi njegov podpredsednik (tudi član kolegija DZ-ja in ustavne ter mandatno-volilne komisije). Marko Pavliha je svoj položaj ob prestopu v SD izgubil, o njegovi zamenjavi pa se poslanci kljub večkratnim poskusom še niso zedinili. Poslovnik sicer število podpredsednikov omejuje na največ tri.

O postopkovni poti ustanavljanja nove poslanske skupine, krčenju števila podpredsednikov DZ-ja ter primernosti poslovniških rešitev v tovrstni domači, parlamentarni praksi smo se pogovarjali s profesorjem ustavnega prava na ljubljanski Pravni fakulteti, Igorjem Kaučičem. Vabljeni k ogledu pripetega videa.

Kaučič: Postopki so jasni